Биз(д)нес

Пиринлиев: Видяхме нелепо поскъпване при акции на компании без фундамент | Биз(д)нес, 24.01.23 г.

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

През последните две години видяхме, че криптопазаът е много зависим от монетарната политика и фондовите борси. Тук корелацията е много силно изразена при технологичният индекс NASDAQ. Трябва да видим възстановяване при движението на технологичните акции, за да видим по-сериозно поскъпване на криптовалути. Трябва обаче да се завърне и апетитът за риск. Засега, за приключване на крипто зимата е малко трудно да се говори“. Така коментира блокчейн-сектора инвестиционният анализатор в BenchMark, Здравко Пиринлиев. 

Според госта технологичните компании са продукт на “евтините пари”, а спадовете в цената на акциите на редица технологични компании през 2022 година е “справедлива корекция”. 

В момента много инвеститори се опитват да правят тайминг на пазара и да прогнозират дали ще има нов срив с 10 или 20 процента, или дали сега започва ново покачване. От перспективата на инвеститора, правилният въпрос е, къде ще бъдат тези компании след пет години. Това ще отговори много бързо на въпроса какво да правим спрямо експозиция в технологичния сектор.”

Пиринлиев споделя, че големите технологични компании имат склонност да се фокусират към друга сфера на дейност, като компанията на Марк Зукърбърг и развиването и в посока към метавселената. 

Ако се търси експозиция в технологичния сектор, по мое мнение е по-добре да се прави чрез ETF-и, защото те дават диверсификация и по-малък риск. “

Как се представи секторът на добивните компании и сега ли е правилният момент за дългосрочното инвестиране? Вижте повече във видеото.