Биз(д)нес

Катерина Кобакова: Качественият и евтин труд в нашия регион ни предпазва от съкращенията в технологичните компании | Биз(д)нес, 19.01.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Когато започна пандемията, в САЩ локдаунът беше истински локдаун, за разлика от източна Европа. Домът на хората стана техния ресторант, техния бар, спортен магазин и работно място. Това доведе до ръст на потреблението на всякакви услуги в дигиталното пространство. Технологичните компании натрупаха капитал спечелиха клиенти, но през 2022-ра нещата се нормализираха”. Така Катерина Кобакова, специалист човешки ресурси в Talentful, обяснява ръста на наетите в дигиталните компании, който две години по-късно става предпоставка за мащабните съкращения в редица технологични гиганти.

Според госта, компаниите с дигитални услуги са наели повече хора от необходимото и са се презапасявали с кадри по време на епидемията от Ковид. Но през 2022-ра нормализацията на епидемичната обстановката довежда до нуждата от съкращения. HR експертът коментира и дали мащабните вълни от съкращения засягат България и региона:

“За компаниите все още е компромис да изнесат услугите си в Индия, тъй като качеството на труда не е на достатъчно високо ниво. Те предпочитат да запазят офисите и служителите си в Източна Европа, които носят добавена стойност за компанията, висококачествена работа и евтина работна ръка.“ 

Сред кои компании са най-мащабните съкращения и какво трябва да прави един служител или работодател в такава ситуация - вижте повече в следващото видео.