Биз(д)нес

Бойко Таков, ИАНМСП: След последния ни проект, 80% от компаниите изградиха партньорства с чужбина | Биз(д)нес, 17.01.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“За 2023-та предстоят нови проекти. Стартирахме проект с Международната банка за дигитализация на малки и средни компании. Ще пробираме този модел с между 30 и 50 компании и ако видим, че работи би следвало да се мултиплицира на национално ниво.” Това заяви в предаването "Биз(д)нес" по Euronews Bulgaria изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Бойко Таков. 

През изминалата година, агенцията е подкрепила над 500 компании с ваучери за дигитални услуги, и организира редица изложения, на които родни компании успяват да сключат договори с партньори от чужбина. 

“Може би ние сме един от най-големите организатори на събития за изминалата година. И то събития насочени към различни сектори и браншове”, каза Таков.

ИАНМСП също управлява Националния иновационен фонд, който финансира проекти в България.

"Националният иновационен фонд е единственият механизъм, който подкрепя проектите във фазата им на развитие от “Технологично ниво 1” и “Технологично ниво 7”, което е и фазата на прототипиране", сподели гостът.

Колко средства са предвидени за фонда и какъв е профилът на проектите, вижте в следващото видео.