България

Цветан Кюланов: Разделяне на България и Румъния за влизане в Шенген не стои на масата

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Държавите от ЕС са се съгласили общите правила за зърното от Украйна да продължат да се прилагат, като има изключения за 4 държави и 4 продукта. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria Цветан Кюланов - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Новината е добра и за Украйна, и за България, и нашите производители, защото те получават наистина съпричастност, коментира той.

По думите на Кюланов в момента се уточняват детайлите за това всяка държава и отделните производители да демонстрират как точно са засегнати от вноса на украинската продукция и с колко, а след това предстои и да се направи анализ коя държава колко пари да получи от отпуснатите от ЕС 100 млн. евро.

Наблюдаваме закъснение по плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост. Тази година може да получим плащания, първото 1,4 млрд. лв., второто от 1.5 млрд. лв. Има обаче доста неизпълнени закони, които трябва да се приемат. Служебното правителство прави каквото може и когато е готово, трябва да изпрати искане за плащане към Европейската комисия, коментира още ръководителят на Представителството на ЕК у нас.

Правителството е дало заявка, че иска да предоговори част от мерките. Ние чакаме да видим какво ще предложат. Към момента докато няма нови мерки, фокусът трябва да бъде върху изпълняването на мерките, които са заложени сега, каза още той.

Новите наказателни процедури срещу България са 3, те са за неизпълнение на европейски директиви дълго време, посочи Цветан Кюланов.

Позицията на ЕК е, че България и Румъния са готови да бъдат в Шенген, категоричен бе той.

Разделяне на България и Румъния за влизане в Шенген не стои на масата. Към момента това не стои като вероятност, но, ако държавите се движат на различна скорост това може да се случи. Към момента позицията на комисията е, че няма такава вероятност.

Европейските партньори очакват сигурност от държавите, които кандидатстват за членство в еврозоната и страната ни трябва да работи в тази посока, заключи Кюланов.

Цялото интервю вижте във видеото.