Европа

България може да влезе в Шенген на два етапа – през октомври и януари

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

България и Румъния могат да влязат в Шенгенското пространство за свободно движение още през тази година, като процесът ще се извърши на два етапа. Това съобщават източници на EURACTIV България от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

Първо ще стане приемането за контрола през летищата – през октомври, а пълноправното членство с премахването на сухопътния граничен контрол, трябва да стане от 1 януари 2024 г.

Според източници в София, България има сериозни шансове, ако упражни дипломатически натиск и покаже желание за продължаване на реформите, да постигне пълноправното членство в Шенген още през октомври тази година.

Страната ни е успяла да изпълни конкретни стъпки по отношение на реален старт на съдебната реформа с въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор, пише изданието.

Това, заедно с избирането на редовно проевропейско правителство в София, е било оценено високо от Нидерландия, която бе една от двете страни, противопоставили се на влизането на България в Шенген.

През юли Европейската комисия ще публикува специалния мониторингов доклад за състоянието на върховенството на закона и борбата с корупцията в България, който се пише по настояване на Нидерландия.

Възраженията на Австрия за разширяването на Шенген на фона на бежанската криза не са отпаднали, но очакването е Виена да не спира повече двете балкански държави, ако остане единствената страна в ЕС, която е против.