Европа

ЕК: Нямаме официално уведомление, нито ресор за българския еврокомисар

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейската комисия все още не е информирана официално за българските номинации за еврокомисар, нито е определила какъв ще бъде неговият ресор. Това заяви за Euronews Bulgaria говорител на институцията по време на брифинг. 

Дана Спинант уточни, че засега имената на кандидатите – Даниел Лорер от ПП-ДБ и предложената от ГЕРБ Илиана Иванова – не са посочени на Комисията, но се очаква това да се случи. 

Не сме получили официално уведомление от България. Не мога да потвърдя, че сме получили нещо от българските власти“, коментира Дана Спинант и допълни, че ЕК очаква двете имена да бъдат посочени официално. След това процедурата включва провеждането на разговори между кандидатите за еврокомисар и председателя Урсула фон дер Лайен.  

Към момента точен ресор, за който ще отговаря българският представител, няма. Той ще бъде определен спрямо качествата на избрания кандидат. „Не мога да кажа нищо за ресора на следващия български еврокомисар. Това ще се разбере на по-късен етап, след като, разбира се, видим какви компетенции или силни страни би имал той в Колегиума на комисарите“, каза още Спинант. 

Тя припомни, че миналата седмица Европейската комисия призова България да посочи две имена за вакантния пост в институцията, както и че условията за избора му са описани в договорите на ЕС.