Европа

Парите на ЕС: Комисията трябва да убеди държавите да увеличат бюджета с 66 млрд. евро

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Европейската комисия поиска от държавите членки повече средства. Брюксел иска от 27-те да внесат почти 100 милиарда евро в бюджета на Общността. Допълнителните средства са необходими, за да се попълни европейската хазна след няколко непредвидени кризи – пандемията от Ковид 19, инфлацията и войната в Украйна. Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан обясни, че решението е взето след консултации с държавите-членки.

Посланието ми към министър-председателите и финансовите министри беше ясно: ако искаме да бъдем сериозен политически и икономически играч на глобално равнище, ни трябват повече ресурси.

Йоханес Хан, еврокомисар по бюджета

Приоритет за ЕС е Украйна, за която са предвидени нови 50 милиарда евро. Целта е да се подпомогне държвата до 2027 г., за да може да се възстанови от войната. Нова финансова инжекция от 15 млрд. Евро пък ще отидат за справяне с миграционната криза. Фондовете ще бъдат насочени към държави извън Общността, които да могат да спират мигрантите още преди да достигнат европейските брегове. Комисията обаче трябва да убеди държави като Германия и Нидерландия, които не искат да плащат за нищо друго освен Украйна.

Това е въпрос на преговори. Имаме нужда от свежи пари, защото имаме нови инициативи. Предизвикателство е. Просто е нужно да преговаряме.

Маргарида Маркес, „Прогресивен алианс на Социалистите и демократите“

Комисията се надява да постигне споразумение със Съвета и Парламента до ноември. Оптимистична цел, ако се има предвид, че промените в бюджета в дългосрочен план могат да отнемат години.