Европа

Еврокомисията призова съдържанието, създадено с изкуствен интелект да се обозначава

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейската комисия очаква големите платформи да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект. Това включва текстовете и снимките, които се разпространяват в интернет.

Зам.-председателят на Комисията, Вера Йоурова, е призовала технологичните компании, подписали доброволния кодекс за борба с дезинформацията, да обърнат повече внимание на проблемите.

 

Тези, които интегрират изкуствен интелект в услугите си, като например Microsoft и Google, трябва да гарантират, че услугите не може да се използват от злонамерени лица за генериране на дезинформация. И второ, услугите с потенциал за разпространение на дезинформация трябва да въведат технология за разпознаване на такова съдържание и да информират потребителите.

Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия

През последните дни шефът на компанията създател на чатбота с изкуствен интелект ChatGPT посети няколко европейски държави, включително Германия и Франция, и заговори за отварянето на офис на ChatGPT в Европа.

Сам Алтман беше и в Израел, където заяви, че ролята на страната в развитието на изкуствения интелект е "огромна".

 

Пътувам по света, за да се срещна със световните лидери. Всеки иска да разбере фокуса, значението на това как да смекчим големите рискове, за да се възползваме от предимствата на тази технология.

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI

Европейската комисия вече работи по Закон за изкуствения интелект, но правилата все още се обсъждат и ще отнеме години да влязат в сила.