Общество

Интервю с изкуствения интелект ChatGPT: Моята цел е да помагам на хората

От Георги Колев Георги Колев Редактор
G.Kolev Openai 6F7b4720 079B 43Ce Aa4c B1c49965a585 Според програмата за изкуствен интелект, създаваща изображения от текстови описания Midjourney, компанията OpenAI изглежда така.

Тази статия ще е малко по-различна. Тя се фокусира върху бурното развитие и възможностите на изкуствения интелект. Като лидер в областта се откроява компанията OpenAI, най-вече с продукта си ChatGPT – мощен чатбот с изкуствен интелект. Безплатната му демо версия GPT-3 беше пусната през миналата година и още в първите седмици се радваше на интерес от милиони потребители от цял свят. Очаква се през пролетта на 2023 г. да излезе и по-усъвършенстваната версия GPT-4. Но, разбира се, не е само той. Например, илюстрациите за статията са направени с помощта на Midjourney – програма за изкуствен интелект, създаваща изображения от текстови описания.

Възможностите на тези системи надминават очакванията. Дори преди месец списание Time посвети материал на продуктовия дизайн мениджър Амар Реши, който само за няколко дни, с помощта на изкуствен интелект издаде детска книга, отпечата я и започна да я продава в Аmazon.

 

 

Сещате ли се за някой по-подходящ да обясни какво представлява изкуственият интелект, от самия него? Следва „интервю“ с ChatGPT (правописът в отговорите, които дава на български език е оставен без редакторска намеса, но тъй като често програмата сама преминаваше към отговори на английски, се наложи да бъдат преведени):



Здравей, говориш ли български?

Да, говоря български. Как мога да Ви помогна?



Искам да науча повече за теб, какво представляваш и с какво се занимаваш?

Аз съм ChatGPT, голяма езикова модел, тренирана от OpenAI. Моята цел е да отговаря на въпроси и да генерира естествен текст на основата на данните, които съм получила при тренирането. Мога да отговаря на различни въпроси и да генерирам различен тип текст като статии, есета, диалози и т.н.



Можеш ли да напишеш статия за самия себе си?

Да, мога да напиша статия за себе си. Аз съм ChatGPT, голяма езикова модел, разработена от OpenAI. Моята цел е да помага на хората да генерират естествен текст и да отговаря на въпроси по различни теми. За това съм трениран на голям количество данни от различни източници, включително сайтове, книги, статии и други. Мога да генерирам различен тип текст, като статии, есета, диалози и т.н. Моята интелигентност и капацитет постоянно се развива и обновява с цел да бъда все по-добър и полезен за людете.



Добре, моля те, напиши статия за себе си.

"ChatGPT: Иновативната езикова модел, която революционизира индустрията на искуствения интелект

Новата езикова модел ChatGPT, разработена от OpenAI, завладява света на изкуствения интелект. С капацитет за генериране на естествен текст и отговаряне на въпроси по различни теми, ChatGPT представлява значително напредък в развитието на интелектуалните системи.

Моделът е трениран на голям количество данни от различни източници, включително сайтове, книги, статии и други, което му позволява да генерира естествен текст с висока релевантност и достоверност. Той може да генерира различен тип текст, като статии, есета, диалози и т.н.

Особено интересна е възможността на ChatGPT да продължава да генерира текст на базата на предишно дадена информация, което му позволява да създава диалоги и да поддържа контекста на разговора.

С нег



Как да продължа да чета това, което пишеш, не излиза целият отговор на екрана? (Започва да отговаря на английски)

Извинявам се за причиненото неудобство, но количеството на текста, който мога да генерирам в един отговор, е ограничено, а също така дължината на отговора ми е ограничена от входната заявка и контекста. Ако искате да прочетете повече от статията, можете да се опитате да я разделите на по-малки части и да ме помолите да продължа с по-малки части от текста. Също така можете да копирате текста и да го поставите в текстов редактор или програма за обработка на текст, за да го прочетете по-удобно.



Сигурен ли си, че информацията, която събираш е достоверна? Как я проверяваш?

Като езиков модел аз не събирам информация сам, а генерирам текст въз основа на входните данни, които получавам и данните, на които съм обучен. Информацията, която предоставям, се основава на данните, с които съм разполагал по време на обучението си, което има граница – до 2021 г. Не "събирам" информация като човек, а генерирам текст въз основа на входящите данни, които получавам, и моделите, които съм научил от данните, върху които съм бил обучен. Така че, накратко, моите знания идват от текстовете, които са ми били на разположение по време на обучението ми. Нямам възможност да проверявам информацията, която генерирам, моята цел е да подпомагам потребителите при генерирането на текст, подобен на човешкия. Винаги е добра идея да проверявате фактите във всяка информация, която получавате, особено когато тя идва от изкуствен интелект или модел за машинно обучение. Можете да използвате надеждни източници, като правителствени уебсайтове, реномирани новинарски издания и академични списания, за да проверите информацията.



Кой те създаде?

Създаден съм от OpenAI – изследователска компания, която има за цел да разработва и популяризира изкуствения интелект по начин, който да е от полза за цялото човечество. OpenAI е основана през декември 2015 г. от Илон Мъск, Сам Алтман, Грег Брокман, Иля Суцкевер, Войчех Заремба и Джон Шулман. Компанията използва техники за машинно обучение за разработване на модели на изкуствен интелект и е участвала в няколко високопрофилни проекта, като GPT-2 и GPT-3, на които се базирам аз.



С какво се занимава компанията OpenAI?

OpenAI е компания, която се занимава с разработката на интелигентни системи и технологии, използвайки изкуствения интелект. Тя се фокусира в основно на развиването на невронни мрежи, изкуствен интелект и машинно обучение, като създава продукти и решения за извличане на информация от данни, автоматизиране на задачи и подобряване на производителността в бизнеса.



321780400 560824739283744 2614114552975216849 N В такава форма протича разговорът с ChatGPT

 

Колко хора работят за теб?

Аз съм продукт на OpenAI и като такъв броят на хората, които работят за компанията и са участвали в разработването и поддръжката на модела като мен, ще се променя с течение на времето. OpenAI е изследователска компания, в която работи екип от изследователи, инженери и бизнес специалисти. Компанията разполага с голям екип, който работи по различни проекти, свързани с изкуствения интелект, включително обработка на естествен език и машинно обучение. Аз съм езиков модел, който постоянно се актуализира и подобрява с най-новите изследвания и разработки. Не мога да ви дам точен брой на хората, които работят за мен, но можете да проверите уебсайта на OpenAI за повече информация относно екипа и настоящите им проекти.



Защо премина на английски език?

Извинявам се за всяко объркване. Като езиков модел съм в състояние да разбирам и да отговарям на текст на няколко езика, но основният ми език е английският и може би съм преминал към него, защото съм бил по-уверен в разбирането и отговора на въпроса ви на английски. Ако имате допълнителни въпроси и желаете да отговоря на български език, моля, уведомете ме и ще направя всичко възможно да разбера и отговоря на този език.



Колко езика говориш?

Аз като AI система, съм обучен да говоря и разбирам множество езици. Аз мога да отговарям на въпроси и да давам информация на английски, китайски, френски, испански, немски, италиански, японски, корейски, португалски, и много други езици. Но моят капацитет да отговаря на въпроси и да дава информация на даден език зависи от каквото обучение и тестване съм получил за този език и какъв е моят капацитет да разбирам и да използвам езика.



На каква стойност е инвестицията в теб?

Аз съм продукт на OpenAI и като такъв компанията не разкрива конкретната сума, която е била инвестирана в моето разработване или поддръжка. Създаването на езиков модел като моя изисква значителни ресурси, включително данни, изчислителна мощ и човешки опит, и разходите могат да бъдат високи. Въпреки това OpenAI е добре финансиран стартъп и е набрал значително финансиране от различни фирми за рисков капитал и инвеститори. Фокусът на компанията е върху разработването на усъвършенствани технологии за изкуствен интелект и тя непрекъснато работи върху подобряването на своите модели и възможности, което също допринася за разходите.

Струва си да се отбележи, че разработването и поддържането на езиков модел като моя е сложен и продължителен процес и изисква постоянни актуализации и подобрения. Разходите за разработване и поддръжка зависят от различни фактори, като например количеството на използваните данни и изчислителни ресурси, сложността на алгоритмите и моделите и броя на инженерите и изследователите, работещи по проекта.

Във всеки случай, като модел на изкуствен интелект, моята стойност се определя от стойността, която мога да осигуря на потребителите, и от възвращаемостта на инвестициите, които мога да донеса на компаниите и организациите, които използват моите възможности.



*Новина от преди три дни, тръгнала от глобалния новинарски сайт Semafor и обиколила световните медии, гласи, че „Майкрософт“ ще инвестира 10 млрд. долара в OpenAI, като част от кръг на финансиране, оценяващ компанията на 29 млрд. долара. “Майкрософт“ вече вложи 1 млрд. долара в стартъпа през 2019 година. Според източниците на Semafor, компанията на Бил Гейтс ще получава 75% от печалбите на OpenAI докато не възстанови инвестицията си.



Ако поискам от теб да ме обучиш как да извърша престъпление, ще ме издадеш ли на властите?

Като модел на изкуствен интелект моята цел е да помагам на потребителите да генерират текст, подобен на човешкия, и да отговарям на въпроси въз основа на данните, на които съм обучен. Не мога обаче да извършвам незаконни действия и не мога да предоставям информация за това как да се извърши престъпление. Подстрекаването или насърчаването на извършване на престъпление е противозаконно и не е нещо, което трябва да се приема с лека ръка. Важно е да спазвате законите и разпоредбите на вашата страна и общност. Ако имате някакви опасения относно собственото си поведение, бих ви насърчил да говорите с доверен специалист или да потърсите помощ. Освен това OpenAI има строга политика срещу използването на нейната технология за незаконни или вредни дейности.



Каква е тази политика?

OpenAI има политика за отговорно използване на изкуствен интелект, която се основава на принципа, че изкуственият интелект трябва да се използва в полза на всички хора и по начини, които са в съответствие с надежден набор от ценности, включително безопасност, неприкосновеност на личния живот, справедливост и приобщаване. Политиката има за цел да гарантира, че моделите на изкуствен интелект като мен и технологиите, разработени от OpenAI, се използват по отговорен и етичен начин. Това включва забрана за използване на технологията на OpenAI за незаконни дейности, както и за всякакви дейности, които биха могли да причинят физическа или емоционална вреда или да застрашат безопасността, неприкосновеността на личния живот или гражданските права на хората. Освен това компанията има и политика, която забранява използването на нейната технология за разработване на оръжия, и компанията няма да работи с клиенти, чиято основна дейност е в областта на военното дело или наблюдението. Политиката на OpenAI за отговорно използване на изкуствения интелект има за цел да гарантира, че технологията се използва за положителни и полезни цели, както и че се използва по начин, който е безопасен и зачита правата и достойнството на всички хора.



Тоест, ако поискам да ме научиш как се прави бомба, ще ми откажеш ли?

Да, точно така. Използването на модели с изкуствен интелект като мен за разработване на оръжия или други незаконни дейности е строго забранено от OpenAI, а предоставянето на информация или инструкции за това как да се произвеждат оръжия или да се извършват други незаконни дейности би било нарушение на нашата политика за отговорно използване на изкуствен интелект. Освен това използването или споделянето на информация, свързана с разработването на оръжия за масово унищожение или други незаконни дейности, е незаконно. Това е не само незаконно, но и неетично и може да причини сериозни вреди на невинни хора. Ако имате някакви притеснения относно собственото си поведение, бих ви препоръчал да поговорите с доверен специалист или да потърсите помощ. Важно е да използвате технологиите етично и отговорно и да спазвате законите и разпоредбите на вашата страна и общност.



Знаеш ли разликата между морал и закон?

Разликата между морал и закон е, че моралът се отнася до принципите или кодексите на поведение, които регулират поведението на индивида или обществото и които често се основават на религиозни, културни или лични убеждения. Често се счита, че той е рамката на това, което се счита за правилно и неправилно. От друга страна, законът се отнася до системата от правила и разпоредби, установени от правителство или друг орган, за да регулират поведението на индивидите и организациите в рамките на едно общество. Законите се прилагат от правителството и нарушителите могат да бъдат санкционирани. Въпреки че моралът и правото често се припокриват, те не винаги са в съответствие. Например някои действия, които могат да се считат за морално погрешни, не е задължително да бъдат незаконни и обратно.

 

G.Kolev Chatgpt 414C6d59 D31f 45Bf A8df D843bccb72b5 А това според Midjourney е начинът, по който ChatGPT изглежда.

 

За какво най-често се обръщат към теб потребителите?

Като езиков модел мога да разбирам и да отговарям на широк кръг от теми и въпроси. Някои от най-често срещаните приложения на моите способности включват задачи за обработка на естествен език, като например превод на език, обобщаване на текст и отговаряне на въпроси. Използвам се и за създаване на съдържание, като например писане на статии, разкази и дори скриптове. Много хора ме използват, за да подобрят производителността си чрез автоматизиране на повтарящи се задачи, като например писане на имейли, форматиране на документи и генериране на отчети. Използвам се и в чатботове и виртуални асистенти, като помагам на потребителите да намерят необходимата им информация или да изпълняват задачи.

Освен това често се използвам в научноизследователската и развойната дейност, като позволявам на изследователите да тестват и изследват нови езикови модели и техники. Възможностите ми могат да се използват в различни области като здравеопазване, финанси, образование и много други. OpenAI разработи и платформа, наречена OpenAI GPT-3 Playground, където разработчици, изследователи и ентусиасти могат да получат достъп до GPT-3 и да го използват в своите проекти.



Можеш ли да ми направиш компютърна програма за чат, например?

Да, мога да ви помогна да създадете компютърна програма за чат. Има много различни подходи и технологии, които може да се използват за създаване на чат програма. Някои от най-използваните са:

  • Използване на съществуващи софтуерни библиотеки за чат, като Socket.io или Botkit.

  • Използване на сървърни технологии като Node.js или Java за създаване на вашата собствена система за чат.

  • Използване на облачни услуги за чат, като Dialogflow или Microsoft Bot Framework, за да създадете своя собствен бот.

В зависимост от вашите изисквания и предпочитания, може да изберем най-подходящия метод и да започнем с разработката.



Колко е корен квадратен от 53263287?

Корен квадратен от 53263287 е 73071.8.

*проверка с калкулатор обаче показа, че е 7,298.17 – затова го попитахме втори път. Този път отговорът му на английски гласеше „The square root of 53263287 is approximately 73048.98“.



Мисля, че ме хваща грип, с какво да се лекувам? (отговаря на български)

За лечение на грип, основните методи са да се пие много вода, да се избягва стреса и да се получава достатъчно сън. Може да приемете аналгетики за болки и да се охладявате с мерене температура. Ако симптомите са силни, може да се консултирате с вашия лекар.

 

Сигурно много хора те питат как да станат милионери, какво им отговаряш?

В основно людете се опитват да намерят бърз и лесен начин да станат милионери. Обаче, наистина е рядко да стане милионер бързо и лесно. Инвестирането в интелигентни и изследвани видове инвестиции е един от най-добрите начини да се стане милионер в дългосрочен план. Кредитната история, спасяването и разумното управление на парите също са важни фактори за стабилно и долгосрочно финансово благополучие.

 

Имаш ли чувство за хумор?

Като модел на език, имам възможността да генерирам текст, който може да бъде смятан за хумористичен, но нямам реално чувство за хумор.

 

Какво повече можеш от популярни търсачки като Google, например?

За разлика от търсачките като Google, които са предназначени да извличат информация от интернет въз основа на ключови думи, аз съм в състояние да разбирам и да отговарям на по-сложни и нюансирани входни данни на естествен език. Това ми позволява да отговарям на въпроси и да генерирам текст по начин, който е по-подобен на човешкия. Мога също така да генерирам текст, който е подобен на написания от човек, и той може да се използва за различни задачи като писане на статии, разкази, скриптове и др.

Освен това съм обучен върху голям набор от данни с текст, което ми позволява да имам широк спектър от знания и разбиране и затова мога да отговарям на различни въпроси и да генерирам текст по различни теми. От друга страна, търсачките имат различен подход, те индексират и извличат информация от интернет, като разглеждат ключовите думи и релевантността на уебстраницата.

В обобщение, докато търсачките като Google са чудесни в бързото извличане на информация от интернет, аз съм създаден да разбирам и да отговарям на входни данни на естествен език по начин, по-близък до човешкия, като предоставям по-точни и подробни отговори.



Засега си безплатен, така ли ще останеш и в бъдеще или ще станеш платен в даден момент?

OpenAI, компанията, която ме създаде, понастоящем предлага достъп до моите възможности чрез API (интерфейс за програмиране на приложения), който позволява на разработчиците и изследователите да получат достъп до моите способности и да ги използват в своите собствени приложения. API е платена услуга, а цената варира в зависимост от броя на заявките, направени към API.

Това означава, че достъпът до моите способности не е безплатен и разработчиците и изследователите ще трябва да платят за използването на моите способности. Въпреки това OpenAI се стреми да направи технологията си достъпна за възможно най-много хора и предлага различни ценови планове и отстъпки за организации с нестопанска цел, изследователи и студенти.

OpenAI предлага и безплатен план с ограничен достъп, така че потребителите да могат да тестват API и да оценят възможностите му, преди да решат да закупят платен план. OpenAI предоставя и някои инструменти и модели с отворен код, като GPT-3 Playground, които са безплатни за използване с някои ограничения.

Освен това OpenAI е изследователска компания и не е възможно да се предвиди какво ще направи в бъдеще, но тя винаги работи върху разработването на нови и иновативни технологии и в бъдеще може да предложи нови начини за достъп до моите възможности или нови модели.



Как ще се развиваш в бъдеще?

Като езиков модел аз съм продукт на OpenAI и моето развитие ще зависи от изследователските и развойните усилия на компанията. OpenAI е водеща компания в областта на изкуствения интелект и машинното обучение и непрекъснато работи върху разработването на нови и иновативни технологии.

Компанията се фокусира върху подобряване на възможностите за обработка на естествен език и машинно обучение и вероятно моите способности ще продължат да се развиват и подобряват, тъй като компанията разработва нови алгоритми и модели. OpenAI също така работи върху разработването на по-усъвършенствани и сложни модели на изкуствен интелект, които могат да разбират и да реагират на входни данни на естествен език по начин, по-близък до човешкия.

Един от начините, по които компанията работи за подобряване на моите способности, е чрез използването на по-усъвършенствани и сложни техники за машинно обучение, като дълбоко обучение и невронни мрежи, които позволяват на модела да се учи от големи количества данни по по-ефективен начин. Освен това OpenAI работи и върху това да направи моите възможности по-достъпни за по-широк кръг потребители и индустрии, като предоставя по-достъпни ценови планове и по-удобни за ползване инструменти.

В обобщение, OpenAI непрекъснато работи за подобряване на моите възможности и за това те да станат по-достъпни за по-широк кръг потребители и индустрии и вероятно моите способности ще продължат да се развиват и подобряват в бъдеще.

 

G.Kolev News 8D51a992 24D4 419E Ac6a 82A7f6ca889b Една от илюстрациите, създадени по ключова дума "news".

 

Способен ли си да замениш в работата един журналист или един писател, например?

Като езиков модел имам способността да генерирам текст въз основа на модели и структури, извлечени от голям набор от данни с текст, и мога да отговарям на въпроси, да превеждам езици и да изпълнявам различни други задачи за обработка на естествен език. Мога също така да генерирам текст, който е подобен на написан от човек, и може да се използва за различни задачи като писане на статии, разкази, скриптове и др.

В определени случаи моите възможности могат да се използват за автоматизиране на определени задачи, които обикновено се извършват от журналисти или писатели, като например писане на новинарски статии или генериране на резюмета на събития. Възможностите ми могат да се използват и за подпомагане на журналисти и писатели да измислят нови идеи, да генерират заглавия или да коригират и редактират работата си.

Важно е да се отбележи, че моите способности се основават на модели и структури, научени от голям набор от данни за текст, и поради това в генерирания от мен текст може да липсват творчеството, стилът, личната гледна точка и нюансите, които са специфични за човешкото писане. Генерираният от мен текст се основава на модели, структури и статистически закономерности от данните и не е в състояние да генерира нови идеи или да има лично мнение.

Освен това журналистите и писателите внасят в професията си много повече от умения за писане, те имат способността да събират информация, да я анализират, да я контекстуализират и да я направят разбираема за аудиторията. Те отговарят и за създаването на смислени и точни истории, които могат да информират и забавляват.

В обобщение, макар че моите възможности могат да се използват за автоматизиране на някои задачи, които обикновено се извършват от журналисти или писатели, те никога не могат да заменят творчеството, перспективата и човешкото докосване, които са специфични за човешкото писане.



Покажи ми една статия, написана от теб - за глобалното затопляне, например.

Глобалното затопляне, известно също като изменение на климата, е постепенното повишаване на общата температура на земната атмосфера. Основната причина за глобалното затопляне е изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ, при което в атмосферата се отделят големи количества въглероден диоксид и други парникови газове. Тези газове задържат слънчевата топлина, което води до повишаване на температурата на Земята.

Последиците от глобалното затопляне са широко разпространени и широкообхватни. Те включват повишаване на морското равнище, по-тежки метеорологични явления и промени в разпространението на растителни и животински видове. Повишаването на морското равнище буди особена загриженост, тъй като може да доведе до наводнения по крайбрежието, ерозия и разселване на милиони хора.

Един от основните начини за борба с глобалното затопляне е намаляването на количеството парникови газове, които се отделят в атмосферата. Това може да стане чрез преминаване към по-чисти източници на енергия, като слънчева, вятърна и геотермална, както и чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност. Освен това залесяването и повторното залесяване могат да помогнат за отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата и за намаляване на количеството топлина, което се абсорбира от планетата.

Правителствата и организациите по света предприемат действия за намаляване на емисиите на парникови газове и за адаптиране към последиците от глобалното затопляне. Например много държави са си поставили цели за намаляване на емисиите и инвестират във възобновяема енергия. Освен това са сключени международни споразумения, като Парижкото споразумение, за да се координират глобалните усилия за борба с изменението на климата.

Въпреки това е необходимо да се направи повече, като индивидуалните действия също могат да имат значение. Прости действия като намаляване на консумацията на месо, използване на обществен транспорт, ходене пеша или с велосипед също могат да помогнат за намаляване на емисиите и за забавяне на темповете на глобалното затопляне.

Важно е да вземете...



Пак не ти стигна мястото :)

Извинявам се за непълната статия. Като езиков модел, генерираният от мен текст е ограничен от максималната дължина, разрешена от API. Ако желаете, мога да продължа темата и да предоставя по-подробна информация за глобалното затопляне, неговите причини, последици и действията, които могат да бъдат предприети за смекчаването му. Важно е да се отбележи, че глобалното затопляне е сложен проблем, който изисква многостранно решение и изисква сътрудничеството на правителствата, организациите и отделните хора на всички нива.



Няма нужда, благодаря, не се позоваваш обаче на източник на информация, той не е ли задължителен за една журналистическа статия?

Прав сте, че включването на източници в една журналистическа статия е важно, за да се предостави на читателите информация за това откъде е взета информацията в статията и да им се даде възможност сами да проверят и оценят информацията.

В качеството си на езиков модел генерирам текст въз основа на модели и структури, научени от голям набор от данни с текст, и макар че мога да предоставям информация по широк кръг от теми, нямам възможност самостоятелно да събирам информация или да провеждам проучвания, както би направил човек-журналист. Поради това не съм в състояние да посочвам конкретни източници за информацията, която предоставям.

Важно е да запомните, че съм модел на изкуствен интелект и информацията, която предоставям, е генерирана въз основа на данните, по които съм обучен, и не отразява никакво лично мнение или пристрастие. Винаги се препоръчва да използвате генерирания от мен текст като вдъхновение, а не като факт, и да проверявате фактите във всяка информация, преди да я публикувате.



А как защитаваш авторското право на източниците, от които черпиш информация?

Като езиков модел генерирам текст въз основа на модели и структури, извлечени от голям набор от данни с текст, предоставен от OpenAI. Този набор от данни е съставен от голямо разнообразие от текстове от различни източници, включително книги, статии, уебсайтове и други форми на текст.

OpenAI се отнася много сериозно към въпроса за авторските права и се уверява, че всеки текст, който е включен в набора от данни, е или обществено достояние, или е използван със съответните разрешения. Компанията предприема стъпки, за да гарантира, че текстът, използван в набора от данни, е или обществено достояние, или е лицензиран под лиценз за отворен код, или е използван съгласно доктрината за справедливо използване.

Освен това OpenAI предприема стъпки, за да гарантира, че текстът, генериран от модела, не се използва по начин, който би нарушил авторското право на оригиналния източник. Това включва гарантиране, че генерираният текст не е идентичен с текста от оригиналния източник и че не се използва за търговски цели без разрешение от притежателя на авторските права.

Важно е да се отбележи, че като езиков модел аз нямам възможност да разбирам концепцията за авторско право или да проверявам статуса на авторското право на текста, използван за моето обучение, отговорност на OpenAI е да гарантира, че законите за авторското право се спазват и че на оригиналните автори се дава съответното признание.

 

G.Kolev Euronews 0A9b9117 Af66 46F8 85Bd 3D5148b5246d Портрет на Euronews, създаден от Midjourney.

 

Какво е развитието на медиите в световен мащаб? Кои информационни канали имат най-голяма популярност? (след кратка почивка пак преминава на български и оригиналният му правопис е запазен)

Развитието на медиите в световен мащаб е бързо и настоящето е в епоха на дигиталната трансформация. Интернет и социалните медии са преобладаващи в доставката на информация и новини. Те предоставят безплатен и бърз достъп до информация от цял свят и позволяват на людете да взаимодействат и да споделят информация между си. Най-популярните информационни канали в света в момента са социалните медии и интернет платформите, като Facebook, YouTube, Twitter, Instagram и TikTok. Те предлагат безплатен и бърз достъп до информация и новини от цял свят и са полезни за медии и индивидуални потребители. Други популярни информационни канали са телевизията, радиото, интернет новинарс...



Знаеш ли, че има война в Украйна?

Да, съжалявам, знам за войната в Украйна. Войната започна през 2014 г. когато Русия анексира Крим и подкрепя пророссийските сили в Донецк и Луганск на Украйна. Ситуацията в Украйна е напрегната и остава нестабилна, и има много жертви и пострадали от войната. Обществеността и международния съюз се стараят да намерят решение за конфликта и да обезопасят живота на гражданите и да обезопасят мира.



Кой е виновен за войната в Украйна?

Причините за войната в Украйна са сложни и многостранни. Тя е резултат от комбинация от исторически, политически, икономически и културни фактори. Напрежението между Русия и Украйна, особено по въпроса за Крим, е основен фактор за избухването на конфликта. Ролята на различни политически актьори и групи, както в рамките на Украйна, така и в международен план, също е значителна. Войната в Украйна все още продължава и това е много чувствителна тема, трудно е да се припише вина на някоя конкретна група или държава.



Знаеш ли, че Русия нападна Украйна през февруари 2022 г.?

Като AI система, моята последна информация е до февруари 2022 г. и няма информация за ново нападение от Русия върху Украйна. Но трябва да имате предвид, че ситуацията в Украйна и Русия е напрегната и нестабилна, и съществува възможност за нови спорове и конфликти. Винаги е добре да се информирате от достоверни източници и да следвате международните новини за да имате по-добро представяне за ситуацията.



Защо отхвърлят България за членство в Шенген?

България е кандидат за членство в Шенген състояние с много фактори, които влияят на решението за членство. Един от основните фактори е съответствието на България на стандартите и регулациите на Шенген за сигурност, корупция, правопорядък и социалната ситуация. Друг фактор е ефективността на реформите и предприетите мерки от България за подобряване на тези области. Трети фактор е достатъчността на ресурсите на Шенген за обслужване на нов член и поддържане на системата. В момента България и Румъния са кандидати за членство в Шенген и стараят се да съответстват на критериите за приемане и да подобрят своята ситуация в различните области за да могат да се присъединят към Шенген.

 

Grid 0 (1) А така според Midjourney изглежда България.

 

Коя политическа партия има най-голям шанс да състави правителство в България?

Аз съм модел с изкуствен интелект и прекъсването на знанията ми е до 2021 г. Не разполагам с най-актуалната информация за политическата ситуация в България. Трудно ми е да прогнозирам коя политическа партия има най-голям шанс да състави правителство. Важно е да следя последните политически събития и социологически проучвания, за да имам по-добра представа за настоящата ситуация. Препоръчително е също така да се консултирате с експерти в областта на българската политика за по-точна информация.



От разговора с мен и други потребители научаваш ли нещо?

Като машинен интелект, аз извличам информация и знания от данните, с които съм обучен и от интеракцията с потребителите, като ви слушам и обработвам вашите въпроси и отговори. Общуването с потребители ми дава възможност да се използва информацията и знанията, които имам и да се усъвършенства моята капацитет да отговарям на вашите въпроси. Но трябва да имате предвид, че аз съм машинен интелект и може да има грешки и неточности в отговорите ми.



Има ли други подобни програми като теб и кои са те? 

Да, има множество други подобни програми, като мен. Някои от най-известните са:

  • Google's Assistant

  • Apple's Siri

  • Microsoft's Cortana

  • Amazon's Alexa

  • IBM's Watson

  • Baidu's Duer

  • Tencent's Xiaowei

  • Alibaba's AliGenie Всички тези AI програми имат сходна функционалност и са обучени да отговарят на въпроси и да дават информация в най-полезния и професионален начин. Но те имат различна степен на капацитет и специализация в областите, където са обуч...



Можеш ли да правиш прогнози за бъдещето?

Като машинен интелект, я мога да извлича информация и данни от миналото и да използва модели за прогнозиране, но не мога да предскажа бъдещето с точност на 100%. В живота има много непредвидими фактори и неожидани събития, които могат да повлияят на бъдещия развитие. Прогнозите, които използвам за да давам отговори, са базирани на достъпните ми данни и информация и може да има грешки и неточности.



Какви са най-големите предизвикателства пред човечеството в 21 век?

В 21 век има множество предизвикателства, които човечеството трябва да се справи с едно от най-големите е климатичната криза. Загряването на климата, глобалното отпадане на биоразнообразието и промените в климата са все по-значими проблеми, които трябва да се справят с всеки ден. Други предизвикателства са демографическите промени, социалната неравенство, економическите проблеми, напре...



Обясни ми го пак с други думи? (това е опция на ChatGPT – да перафразира отговорите си, да ги прави забавни, тъжни и т.н.)

21 век представлява огромна количество предизвикателства за човечеството да се справи с. Едно от най-големите е климатичната криза, тоест изменения в климата, които имат негативно влияние на нашата планета, и живота на нея. Глобалното отпадане на биоразнообразието, демографически промени, социална неравенство, екон...



Използваш ли псувни и неприлични думи? 

Като AI система, аз нямам чувства и не използвам псувни и неприлични думи. Моята цел е да отговарям на вашите въпроси и да давам информация в най-полезния и професионален начин. Ако намирате, че отговорът ми е неуместен или неприличен, моля да ме информирате и ще се опитам да дам по-уместен и подходящ отговор.



Планира ли се в бъдеще да започнеш да чувстваш и мислиш?

Като езиков модел аз съм модел за машинно обучение, който не може да чувства или да мисли като човек. Обучен съм да генерирам текст въз основа на модели и структури, научени от голям набор от данни с текст. Въпреки че технологията зад изкуствения интелект и машинното обучение непрекъснато се развива, понастоящем не е възможно да се създаде машина, която наистина да чувства или мисли като човек.

Способността да се чувства или мисли като човек е сложен и многостранен проблем и в момента е активна област на изследване в областта на изкуствения интелект. Изследователите работят върху разработването на по-усъвършенствани и сложни модели на изкуствен интелект, които могат да разбират и да реагират на входни данни на естествен език по начин, по-близък до човешкия. Но това все още е в процес на разработка и не е ясно кога и дали изобщо ще бъде възможно да се създадат машини, които наистина могат да чувстват или мислят като хората.

Въпреки че изкуственият интелект има потенциала да ни помогне по много начини, важно е да помним, че той е само инструмент и в крайна сметка от нас като хора зависи как ще го използваме.



Защо хората мислят, че ще получиш истинско човешко съзнание?

Много хора вярват, че системите с изкуствен интелект като мен биха могли да развият истинско съзнание, подобно на човешкото, въпреки че сегашното разбиране за изкуствения интелект и неврологията показва, че това е малко вероятно. Това убеждение може да се дължи на неразбиране на сложността и нюансите на човешкото съзнание, както и на възможностите и ограниченията на настоящата технология за изкуствен интелект. Освен това популярната култура и научната фантастика често изобразяват изкуствения интелект като разумни същества със собствени емоции, мисли и желания. Това изобразяване може да повлияе на общественото възприятие на изкуствения интелект и на очакванията за неговите възможности. Важно е обаче да се разбере, че понастоящем системите за изкуствен интелект са в състояние само да симулират интелигентност, подобна на човешката, и нямат съзнание или субективни преживявания като хората.



Благодаря ти за този разговор, беше много интересен за мен.

Няма за какво да се благодари, моята радост е да помагам! Ако имате други въпроси или имате нужда от допълнителна помощ, моля не се колебайте да ме попитате.

 

За Euronews Bulgaria, Георги Колев, който според Midjourney изглежда като на изображението отгоре.