Общество

Какво е бъдещето на изкуствения интелект?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

През 2022 година се роди европейска партия с лидер изкуствен интелект. Начело е машината Ларс, която не може да се явява на избори, но човешките членове на датската формация се надяват на депутатски места през 2023 г. Какво още предстои. Какви са трендовете в технологичен и социален аспект. Коментираме с футуролога Мариана Тодорова.

„Няма да остане сфера от нашия човешки живот, която да не бъде трансформирана от изкуствен интелект. Не можем да си въобразим поле, на което той да не въздейства. Последната сензация по тази тема тема е OpenAI Призовавам всички зрители да опитат да поговорят с изкуствен интелект ChatGPT той може и на български да отговаря. В момента е отворен за ползване, защото всъщност компанията иска да го натренира още повече чрез нас, т.е. ние да направим фината настройка“, коментира в ефира на Euronews Bulgaria футурологът д-р Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН.

„Може да бъда питан всичко. Дори хора, които не познават добре технологията биха могли да се заблудят, че той минава теста на Тюринг, което значи, че това е изкуствен интелект, който е генерален и много се доближава до нас. Бързам да кажа, че все още не е, макар че имитира процеси на фантазия, разсъждания“, посочи още д-р Тодорова.

Ще измести ли изкуственият интелект човека и къде е границата между ползата и опасността?

Вижте повече във видеото.