Свят

Кои технологични иновации на 2022 г. промениха домовете и градовете ни?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

1346 дрона танцуваха в небето на Рияд, създавайки най-големия в света QR код. Освен че влезе в книгата на рекордите Гинес, изображението препращаше към сайт на компания за електрически автомобили от Саудитска Арабия.

В Англия бе пуснат първият в света "вертипорт" - терминал за летящи таксита и дронове. Въпреки че ще минат още няколко години, докато превозните средства бъдат налични за експлоатацията, инфраструктурата е вече налична.

Предвижда се този терминал и площадката за кацане и излитане да се превърнат в градско въздушно пристанище, център и за доставки, и за летящи таксита, превозващи хора на кратки разстояния.

Роботът-куче на "Бостън Дайнамикс" намери ново приложение - проверка на състоянието на кабелите и структурната цялост на платформите на парижкото метро. Със своите термокамери роботът проверява зони, които са опасни или твърде тесни за хората.

Учени от Испания изследват как вид восъчни червеи може бързо да разгради полиетилена, една от най-масовите и устойчиви пластмаси.

И така, открихме два ензима в слюнката на животното, които могат да окисляват и разграждат полиетилена.

Федерика Берточини, изследовател от Испанския национален изследователски център

Роботът "Бери" на германската компания "Органифармс" може да бере плодове, като преди това проверява положението, зрелостта и качеството им.

В Лондон показаха как изглеждат домовете на бъдещето. Тази къща е издигната само за 4 дни благодарение на модулната й конструкция със стоманена рамка.

Роботизирана косачка за трева е намек, че това не е типичният дом. Във вътрешността на къщата има устойчиви елементи – контейнери за компостиране, предмети втора употреба, на които е намерено ново предназначение.

Архитектите искат да намалят въздействието на тази сграда върху околната среда – чак до използваните материали.

Идеята е да намалим разходите за отопление и разходите за дома като цяло.

Дейвид Ричардс, концептуален дизайнер на Future Living Home

Има и умни уреди – като пералня, която се управлява чрез приложение, интерактивно огледало, което подтиква потребителите да правят упражнения пред него.

На изложение в Берлин стартъпът Vialytics показа на шофьорите как бързо може да се анализира състоянието на пътната мрежа.

Това, което виждате, е кола на местните власти, оборудвана със системата Виалитикс. На всеки 4 метра камера прави снимки и този участък от улицата се анализира за щети, дупки, пукнатини. Те се описват. Цялата пътна мрежа се подлага на анализ и се прави план за ремонта й.

Бастиан Росато, Vialytics

Технологиите влязоха и в баровете. Компания от Сан Франциско създаде кран за наливане на бира, който позволява на потребителите да заплатят с криптовалута. "Пъбиньо" вече е познат със своята базирана на изкуствен интелект система Smart Tap, използваща роботика за наливане на бира. Кранът приема биткойни. Сканира се QR кода и приложението удържа крипто плащане за напитката.