Европа

Кап. Васил Данов: Конфликтът между Шойгу и Пригожин премина в активна фаза, не е изключен преврат

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Това, което идва засега, са противоречиви данни. Конфликтът в командния център на Руската федерация най-сетне избухна с въоръжена сила. Сблъсъкът между Шойгу и Пригожин тлее от месеци и сега премина в активна фаза. Военните сили на Пригожин не са толкова много и не са толкова подготвени да стигнат до Москва, както казва той (Пригожин – бел. ред.).“

Това коментира в ефира на „Добро утро, Европа“ военният експерт Васил Данов – о.р. капитан I ранг, член на Атлантическия съвет на България. Според него дори да бъде сменен „фалшивият генерал“ Шойгу, едва ли това ще доведе до промени на режима.

Пригожин се прави на велик, но неговите сили са скромни. Целта е да се отвлече вниманието от войната в Украйна и вероятно да се подобри организацията на военния режим на Путин, но това е една обречена кауза на Путин, Шойгу и Пригожин. Тя обаче е полезна с това, че отслабва силите на руската страна.

„Путин олицетворява колективния КГБ, тоест ФСБ, която вече обяви Пригожин за престъпник и започна разследване срещу него за бунт по време на война. Това се определя като едно от най-тежките провинения в Русия. Възможно е да устроят елегантен военен преврат на Путин и той въз основа на здравни показатели да предаде властта, но това са хипотези. Четох, че Лукашенко също е казал, че ситуацията е тревожна и режимът е пред разпад, но това все още са противоречиви информации. Русия не е в състояние да продължи тази война“, коментира военният експерт.

Целия разговор вижте във видеото.