Европа

Украйна осуети атака срещу военно летище

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинските сили са свалили над 10 руски ракети, насочени срещу военно летище в Хмелницка област при поредната въздушна тревога в Украйна. При руски обстрел в Херсонска област съобщиха за нови цивилни жертви. 

На фронта - от Киев заявиха, че контраофанзивата продължава в няколко района. Съобщава се за напредък на юг и за отблъсната руска атака близо до Купянск и Лиман. 

Украинските военни казват, че са изморени, но продължават битката.

 

Не всеки има правото да защитава родината си. Не съжалявам, виждам само плюсовете от това. Трудно е, много е трудно, но това е смисълът - да преодолееш трудностите и да преминеш през всички кръгове на този ад.

Борисович, военен

А на руска територия - властите в Белгородска област обвиниха украинската армия за обстрел срещу населени места. В град Курск, близо до границата с Украйна, твърдят, че са свалили най-малко един дрон.

Днес ЕС въведе 11-ия пакет санкции срещу руската агресия. От Брюксел налагат ограничения на близо 90 учреждения, които според блока подкрепят открито военната индустрия на Русия. Сред тях има и производители на ирански дронове, за които се твърди, че работят с Москва.

Отнемат се и лицензите на пет руски медии, включително телевизията на близкия до Кремъл бизнесмен Константин Малофеев.