Европа

Украински войници водят тежки сражения с врага край Донецк

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Военнослужещи от украинска бригада водят тежки сражения с врага на фронта в Източна Украйна. Разказват, че Русия често променя тактиката и стратегията на бойното поле. Използвайки камуфлажна маскировка, която да ги слее с околната среда, артилеристите обстрелват със снаряди позиции на противника като складове за гориво, механизирани части и щурмови отряди.

В секретния оперативен център на 30-та механизирана бригада полковник Володимир Силенко определя стратегията и тактиката с помощта на разузнавателна информация, подавана от войници на терен и от дронове.

Тук няма тайни. С разузнавателните средства Орлан-10 и ЗАЛА те ни наблюдават. Нашата задача е да ги надхитрим. Става дума как да управляваме нашите редици по един дискретен начин, как да променяме позивните сигнали, как да заблудим врага. Установяваме фалшиви позиции, така че врагът да мисли, че са основните ни позиции.

полк. Володимир Силенко – командир на 30-та механизирана бригада от ВСУ

Екип на Асошиейтед прес е получил рядък достъп до охраняван обект, където командирът показва свален руски дрон, въоръжен с осколъчна бомба.

Този път се съсредоточихме върху пристигане на пехотинци с камион. Те разгърнаха щурмовата група, за да атакуват нашите позиции, а ние изкачахме, докато слязат от камиона. Вече се бяхме прицелили. Точно в момента, когато стъпиха на земята, нанесохме удар – преди да успеят да се разпръснат.

„Тихий“ – командващ артилерийска батарея

Полк. Силенко казва, че войната се е превърнала в битка на разума и суровата сила.

Тактиката на украинските артилеристи е да изтеглят руските механизирани части, които оказват поддръжка на пехотата, за да нанесат максимални щети на противника.