Европа

Доц. Ралчев: На Украйна ще ѝ бъде много трудно да си върне териториите, войната изглежда безкрайна

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Позицията на новото българско правителство ще бъде много по-категорична по отношение на военната помощ за Украйна. Предпазливото поведение на служебния кабинет, което изразяваше очевидно и позицията на президента Радев, е вече преодоляно. В лицето на министъра на отбраната аз виждам много по-сериозен фактор, който ще доведе до сериозни ангажименти на България към Украйна.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime доц. д-р Пламен Ралчев – преподавател по международни отношения. По неговите думи сме пропуснали шансове за превъоръжаване и модернизация, от които други страни и партньори в НАТО са се възползвали, като Словакия и Чехия.

По принцип идеята е да се освободи българската армия от съветското оборудване, за да може да бъде осъвременена с натовско модерно въоръжение. В противен случай ние стоим в периферията, ако нямаме оперативна съвместимост с останалите държави членки.

Според доц. Ралчев предишните позиции на България са били двузначни.

„Колкото по-категорична и предвидима е българската позиция, толкова по-надежден партньор сме и толкова повече ще бъдем уважавани“, подчерта анализаторът и добави, че поетите ангажименти трябва да бъдат много по-ясни.

По думите на доц. Ралчев обаче войната в Украйна изглежда „безкрайна“.

Ще бъде много трудно Украйна да си възвърне загубените територии. Руснаците са минирали голяма част от завладяната си територия, правейки я неизползваема за десетилетия наред.

„На Украйна ще ѝ бъде много трудно да продължава контраофанзивата. Има сериозни дефицити във възможностите на Украйна за противовъздушна отбрана“, отбеляза анализаторът.

„Мисля, че прогнозата за продължителен, мъчителен, изтощаващ и двете страни конфликт и военни действия, се осъществява. По този начин могат да се водят военните действия в продължение на 10 години от категорията „мръсна война“ – взривяване на инфраструктура, болници, училища“, каза още той и подчерта, че червените граници отдавна са преминати.

Целия разговор вижте във видеото.