Европа

„Засега е невъзможно“: Шолц попари надеждите на Украйна за бързо членство в НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна ще получи цялата подкрепа, от която се нуждае, но засега членство в НАТО изглежда нереалистична задача. Това заяви канцлерът Олаф Шолц пред депутатите от Бундестага.

В Европейския съвет ще разгледаме и актуалната ситуация в Украйна. Няма никакво съмнение, че ние като Европейски Съюз, ще продължим да подкрепяме Украйна. Само Германия е предоставила помощ на стойност от 16.8 милиарда евро. С това ние сме вторият по големина поддръжник на Украйна след САЩ, добави Шолц.

В края на краищата самото украинско правителство заяви, че присъединяването към НАТО е изключено, докато Русия е във война с Украйна. Ето защо аз се застъпвам за това, че във Вилнюс се фокусираме върху това, което сега е абсолютен приоритет, а именно укрепването на реалната боеспособност на Украйна.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Германия ще продължи да доставя бойни бронирани машини, системи за противовъздушна отбрана, артилерия и необходимите боеприпаси.

Съюзниците от Г-7 и НАТО имат две цели – да подкрепят Украйна във военно отношение в дългосрочен план и да укрепят икономическата й устойчивост в борбата й срещу руската агресия, каза още канцлерът.

Той настоя също така Турция да не пречи повече на кандидатурата на Швеция за НАТО.