Свят

Световни лидери обещават на Украйна над $400 млрд. помощ в дългосрочен план

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

14 милиарда долара незабавна помощ и над 400 милиарда долара в дългосрочен план. С тези обещания в Лондон започна международната конференция за възстановяването на Украйна след войната. Представители на над 60 държави обсъждат процеса на възстановяването, като Обединеното кралство ще гарантира заеми от 3 милиарда долара, въпреки че сметката за руската инвазия непрекъснато расте.

 

Както видяхме в Бахмут и Мариупол, това, което Русия не може да вземе, се стреми да унищожи. Руснаците искат да направят същото с цяла Украйна. Войната доведе до 29% спад в Брутния вътрешен продукт на Украйна за 2022 г.

Риши Сунак – премиер на Великобритания

Украинският президент се обърна към участниците по видеоконферентна връзка. Спомена цената, която трябва да плати Европа като политически съюз.

 

Украйна е активирала цялата сила на солидарността, с чиято цел е създаден Европейският съюз. Украйна носи и моралната сила на НАТО. Това е важно за всички нас.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

ЕС също ще бъде основен донор за възстановяването на Украйна.

 

До 2027 г оставащият фискален дефицит на Украйна е около 60 милиарда евро. Нуждите за бързо възстановяване над тази сума се оценяват на около 50 милиарда евро. Това прави общо 110 милиарда евро до 2027 г, които не са покрити. Затова предложих на държавите-членки на ЕС да покрият 45% от тази бюджетна дупка. Това са общо 50 милиарда евро за Украйна. Ние ще работим със страната по съответния план.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК 

Фон дер Лайен допълни, че за малко повече от една година украинците са разчистили 2000 км пътища, възстановили са над 40 моста.

САЩ обявиха нов помощен пакет за отбраняващата се страна на стойност над 1.3 милиарда долара.

 

Днес обявявам, че с подкрепата на Конгреса на Съединените щати ще предоставим повече от 1.3 милиарда долара допълнителна помощ, за да помогнем на Украйна във възстановяването. Ще инвестираме над 520 милиона долара, за да помогнем на Украйна да ремонтира основно своята енергийна мрежа. Повече от половината от която е била унищожена от Русия.

Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ 

Световната банка оцени цената на възстановяването на повече от 400 милиарда долара, число, което расте всеки ден заедно с човешките жертви на руската инвазия. Политици от Европа и САЩ обещаха, че един ден Русия ще бъде принудена да плати за унищоженията – въпреки че официални лица признаха, че този ден е далеч.