Европа

В Лондон се организира конференция с над 1000 участници за набиране на финансова помощ на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В британската столица започва двудневната конференция за възстановяването на Украйна. Целта е заинтересованите страни да мобилизират финансова и политическа подкрепа за следвоенното възстановяване на Украйна.

Премиерът Риши Сунак ще представи голям пакет от мерки за Украйна, включващ допълнителни гаранции в размер на 3 милиарда долара за отпускане на заеми от Световната банка. Той ще представи пакета, който ще включва и 240 милиона британски лири двустранна помощ и разширяване на британските международни инвестиции в Украйна.

Очаква се на конференцията, която има за цел да посрещне около 1000 участници, да присъстват представители на най-малко 61 държави, включително 40 на министерско равнище.

Към април щетите, нанесени на инфраструктурата на Украйна в резултат на войната, възлизат на 147 млрд. долара, съобщи през май Киевското висше училище по икономика. По последни данни на ООН от началото на войната през февруари 2022 г. в страната има над 9 000 убити и близо 16 000 ранени

Крал Чарлз III се срещна с премиера на Украйна Денис Шмихал, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Лондон. Монархът се срещна с гостите в двореца "Сейнт Джеймс" преди началото на Конференцията за възстановяване на Украйна.

Великобритания е един от основните поддръжници на Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари миналата година, и Сунак се надява, че конференцията ще затвърди позициите на Лондон, като същевременно ще насърчи частния сектор да направи повече за възстановяването.