Свят

САЩ и Великобритания обсъдиха начини, по които Украйна да си възвърне териториите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на външните работи на Великобритания Джеймс Клевърли обсъдиха и уточниха начините, по които страните се надяват да помогнат на Украйна да си върне завзетите от Русия територии. Досега Съединените щати са отпуснали над 37 млрд. долара за оръжия и друго оборудване на Украйна, откакто Русия я нападна на 24 февруари 2022 г.

Работихме, за да осигурим на украинците това, от което се нуждаят, за да се защитят, а сега и за да си върнат териториите Всъщност това започна още преди агресията, тъй като видяхме, че буреносните облаци се надигат още през предходната година.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Клевърли от своя страна заяви, че трябва да се предостави на Украйна това, от което се нуждае, не само за да "спечели войната, но и да помогне за финансирането на възстановяването ѝ.

Искаме да гарантираме, че инвестициите в Украйна са защитени от по-нататъшни конфликти. Те трябва да се използват възможно най-ефективно от стабилни и реформирани украински институции.

Джеймс Клевърли, министър на външните работи на Великобритания

Блинкен и Клевърли обсъдиха и ръководството на НАТО, тъй като членовете на организацията търсят кандидат, който да замени генералния секретар Йенс Столтенберг. Изглежда все по-вероятно мандатът му начело на най-голямата световна организация за сигурност да бъде удължен за пореден път, тъй като членовете не могат да се споразумеят за друг кандидат. Лидерите от НАТО трябва да изберат нов генерален секретар по време на срещата на върха във Вилнюс този юли.