Европа

Украйна е свалила 28 от общо 30 дрона, изстреляни срещу Киев

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

И през изминалата нощ в няколко области на Украйна се чуха сирени за въздушна тревога. Според армията на страната в района на Киев са свалени 28 от общо 30 дрона камикадзе, издигнати от територията на Русия. Съобщава се и за удари срещу Запорожие и Лвов. 

Междувременно от министерството на отбраната в Киев заявиха, че "най-големият удар" в кампанията срещу руските сили тепърва предстои. Президентът Володимир Зеленски коментира контраофанзивата. 

 

В някои райони военните ни се движат напред, в други - защитават позициите си и устояват на щурма и атаките на окупаторите. Нямаме загубени позиции. Само освободени. Те имат само загуби. Това е ситуация на натиск, нашия натиск, който ни дава да проправим път на знамето ни.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украйна все още се бори с последиците от взрива в язовир "Каховка". От здравното министерство съобщиха, че водата в областите Херсон, Одеса и Николаев остава силно замърсена, а сред най-опасните замърсители са салмонела и ротавирус. Властите призоваха жителите да не плуват и да не ловят риба.