Европа

Земеделци в Украйна създават трактор за разминиране

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В село Храково в Украйна, фермери сами са конструирали дистанционно управляем трактор за разминиране на полета. След освобождаването от руска окупация местните откриват, че всички полета са минирани. Александър Кривцун намира собствено решение на проблема. Използвайки обикновена кабина на трактор и части от булдозер, Кривцун превръща превозното средство в дистанционно управляема машина за разминиране.

 

Взехме тези метални части от повреден резервоар. А тези странични панели бяха взети от бойна машина. От едната и от другата страна. Премахнахме прозорците, за да не се счупят. Молим се да е здрав, за да можем да разминираме земята си.

Александър Кривцун, създател на машината

Досега машината е открила около 340 противотанкови мини. Успяла е да разминира и около 15 противопехотни устройства. Машината се контролира от механика Павел Григорченко, който смята, че управлението на машината не трудно.

 

Управлението е просто: газ, кормило, съединител. Изключваме съединителя, превключваме скоростите ръчно, отдалечаваме се от трактора, пускаме съединителя и тръгваме.

Павел Григорченко - механик

По време на сеитбата тракторът е взривяван от мини пет пъти. Впоследствие е ремонтиран и връщан на полето. Благодарение на тази техника земеделското дружество е успяло да разминира 1500 хектара земя, почти половината от които вече са засети. Земеделците, които не разполагат с подобна техника обаче, все не могат да обработват нивите си.