Европа

Полк. Владимир Миленски: Военната тактика на Украйна е „разузнаване с бой“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„В никакъв случай не бива да се избързва с мир, постигнат по такъв начин – преди беше китайското, а сега и африканското предложение се появява на масата, но в тях се вижда лицемерие, защото предлагат по скрит, трудно завоалиран начин, отказ на Украйна от своите права и реверанс към агресора.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ о.р. полк. Владимир Миленски, военен експерт и член на Атлантическия съвет.

Те казват, че искат мир и не ги интересува това, че Русия е агресор, грабител, изнасилвач, убиец и военнопрестъпник и не ни интересува това, че Украйна страда, бива подложена на геноцид и екоцид. Това не е зов за мир, това е призив за поощряване на агресията по света, а тя в последните няколко години се олицетворява изключително от Русия.

По думите на полк. Миленски новият етап от войната е това, че Украйна като че ли започна своята контраофанзива.

„От една седмица виждаме едно плавно засилване на интензивността на бойните действия по цялата фронтова линия, което не е в традиционните ни представи за щурм с огромни количество въоръжение сили“, коментира експертът.

Този етап е по-скоро онова, което военните наричат „разузнаване с бой“. Един вид опипване на фронта и търсене на слабите места на противника и вкарването му в заблуждение.

По думите на експерта руските войски са се окопали дълбоко и пробивът няма да е лесен.

За разлика от руския военен манталитет, Украйна цени живота на своите войници, посочи полк. Миленски.

„Ние можем да бъдем полезни и с различни видове артилерийски системи. Можем да бъдем полезни и с авиация – прословутите МиГ-ове“, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.