Свят

Украйна е успяла да си върне контрола над още едно селище

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

На фронта в Запорожие украинските сили са успели да си върнат контрола над Пятихатки и се окопават там, под огъня на руската артилерия. Това съобщиха както местните власти, назначени от Москва, така и руски военни блогъри. 

Ако бъде потвърдено, това ще бъде първото отвоювано украинско населено място от близо седмица насам.

Украинските войски показаха кадри село Благодатне в Донецка област, което успяха да си върнат по-рано. 

"Моралът е много силен, защото момчетата знаят, че се движат напред, за да освободят собствените си земи. Движим се на ръба на възможностите си. Имаме заповед да не се оттегляме и да продължаваме, така че се опитваме. Винаги е трудно, казва украински войник.

Тук на всяка крачка се виждат белезите от тежките боеве - кратери по пътя, срутени сгради, дупки от куршуми в почти всеки дом. 

Много боеприпаси, много трагедии и много смърт. Благодарим им за боеприпасите и оръжията, но за всичко останало ще ги накажем.

Йети, украински командир

Според британското разузнаване най-ожесточените боеве се водят в югоизточната Запорожка област, около Бахмут и в Донецка област. По тяхна оценка и силите на Русия, и на Украйна дават голям брой жертви в началните етапи на започналото по-рано този месец контранастъпление.

Руските сили настъпват в няколко посоки - включително в Донецк и Луганск, нанесоха въздушни удари в района на Маринка, Запорожие и Херсон. 

Междувременно броят на потвърдените жертви от наводненията след взривяването на язовирната стена на Каховка се увеличи до 45.