Европа

Зеленски: Нито една от системите „Пейтриът“ не е била унищожена

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Във вечерното си обръщение към страната президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че нито една от системите за противовъздушна отбрана Пейтриът в страната не е била унищожена от руските сили.

Независимо кой в Русия казва, че нашите системи "Пейтриът" са били унищожени - това не е истина. Те все още са тук, работят и всички прехващат руски ракети. Колкото е възможно по-ефективно. Нито един "Пейтриът" не е унищожен!

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Президентът Зеленски изтъкна и контраста между посещенията на седемте африкански лидери в Украйна и в Русия. Той заяви, че цялото време, прекарано от африканския контингент в Украйна, е било посветено на обсъждането на украинския план за мир от 10 точки. От друга страна обаче времето, прекарано от същата група в Русия е било посветено на войната.

Всички видяхте как премина посещението на делегацията на африканските лидери и представители в Украйна, а след това и посещението в терористичната държава. Делегацията имаше възможност да види кой наистина се интересува от мира и кой сам олицетворява войната.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Групата африкански лидери посетиха Украйна и Русия на определена от тях "мисия за мир". Сред тях бяха президентите на Коморските острови, Сенегал, Южна Африка и Замбия, както и министър-председателя на Египет и високопоставени пратеници на Уганда и Република Конго.