Свят

Украинската контраофанзива: Войници споделят какво е да си в окопите

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Контраофанзивата на Украйна е в ход, а най-интензивните военните действия са в Донецка област. А военните части на Киев напредват към град Бахмут, който от месеци е арена на ожесточени сблъсъци с руските сили. 

Украински морски пехотинци показаха огневи позиции в близост до фронтовата линия в Донецка област в хода на контраофанзивата в Източна Украйна. Изстрелвайки автоматичен гранатомет "Flame", предоставен от командния център, морските пехотинци от 35-та бригада разведоха журналисти из позициите за поддръжка на фронта. Един от морските пехотинци, с повиквателен знак "Молив", заяви, че оръдията им са разположени така, че да осигуряват подкрепа по време на украински атаки и да отблъскват руски тежки бронирани и пехотни атаки.


Повиквателен знак „молив“

“Нашата основна задача e да нанесем възможно най-много щети на врага, за да може пехотата ни да напредне. Картата ни показва, че силите ни се придвижват напред в посока Запорожие и Бахмут. Обграждаме Бахмут и скоро ще си върнем териториите“, допълни той.

Морските пехотинци са се окопали в гората с окопи и лисичи дупки, където се хранят, спят и чакат заповеди.


Повиквателен знак „калаш“

“По тази ос ние действаме в подкрепа на контраофанзивата и отбраната. Ако украинската армия атакува, ние й осигуряваме гръб с поддържащ огън. Когато руснаците атакуват, ние нанасяме ответен удар”, каза другият пехотинец. 

След като стреля с гранати и минохвъргачки, екипът покрива обратно с клони на дървета и маскировъчни мрежи оръдията и се настанява обратно в окопите за предстоящи сражения.