Европа

На фронта в Украйна: Руските и украинските сили водят ожесточени боеве

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Напредъкът на фронтовете в Украйна срещу руските сили е "по-бавен от желания", заяви украинският президент Володимир Зеленски пред Би Би Си.

"Някои смятат, че това е холувидски филм и очакват резултати на момента. Но не е така. Залогът е животът на реални хора," подчерта Зеленски. И допълни, че настъпателните действия са затруднени, тъй като повече от 200 000 квадратни километра от територията на Украйна са минирани от руската армия.

Украинските сили укрепват позициите, до които са достигнали, в районите на южната фронтова линия, след като постигнаха "частичен успех" в битката с руските сили, заяви военен говорител. Русия съсредоточава основните си усилия в четири направления – Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.
Украинските сили печелят терен и към Мелитопол и Бердянск в Запорожка област, заяви Андрий Ковальов, говорител на Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

През изминалата нощ в редица украински региони, включително столицата Киев, отново беше обявена въздушна тревога. Русия е изстреляла най-малко 30 ирански дрона по цели в страната, като 28 от тях са били унищожени. В град Лвов е улучен в обект от критичната инфраструктура. Няма пострадали хора.

Междувременно руското министерство на отбраната заяви, че е осуетило украинско нападение с дронове срещу Московска област. 

 

Всъщност, имаше атака. Средствата за борба с дроновете си свършиха работата. Съответните органи разследват в момента.

Дмитрий Песков – говорител на Кремъл

По-рано Русия съобщи, че през последното денонощие нейните сили са ударили и унищожили осем склада за боеприпаси в Украйна и са отблъснали украински атаки в три сектора.