Европа

ЕС одобри 11-и пакет от санкции срещу Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В ЕС бе постигнато съгласие за налагане на нови санкции срещу Русия в отговор на нахлуването в Украйна. Основната цел на 11-ия пакет е да се пресече заобикалянето на многобройните санкции, които са наложени от февруари 2022 г насам. Брюксел е все по-загрижен от рязкото нарастване на износа от Съюза за страни от периферията на Русия, като Армения, Узбекистан и Казахстан, което е възможен червен флаг, че забранени стоки попадат в ръцете на руската държава.

Новите санкции засилват забраните за износ и са насочени към неруски дружества, за които се предполага, че участват в укриване на данъци. Конкретни подробности от споразумението на ниво посланици не бяха представени. Не е ясно дали някоя китайска компания е била добавена към окончателния списък, който е бил интензивно преработван при няколкото кръга от преговори между дипломатите.

Със санкциите, договорени в сряда следобед, се въвежда и нов механизъм за ограничаване на продажбата и трансфера на чувствителни технологии и стоки с двойно предназначение към други държави, за които се смята, че предлагат възможности за заобикаляне на правилата. Механизмът, насочен към цели държави, а не към конкретни компании, бележи важна еволюция във външната политика на ЕС, но според официални представители той ще бъде задействан само в краен случай. Освен това в черния списък са включени 71 физически и 33 юридически лица, обвинени в участие в незаконното депортиране на украински деца в Русия.

„Приветствам политическото споразумение по 11-ия пакет от санкции – написа в Туитър Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. ''Той ще нанесе допълнителен удар върху военната машина на Путин със засилени ограничения върху износа, насочени към субекти, подкрепящи Кремъл“.