Европа

„Авантюра и удар в гърба“: Путин обвини Пригожин в предателство и заплаши с жестоки наказания

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Пълния превод на обръщението на руския президент Владимир Путин може да намерите в края на публикацията.

Частната групировка „Вагнер“ е поела контрол над всички военни обекти в Ростов на Дон. Това заяви лидерът ѝ Евгений Пригожин във видео, в което твърди, че се намира във военен щаб в руския град. В него заявява, че ако военният министър Сергей Шойгу началник щабът на армията, Валерий Герасимов, не се явят в града, „Вагнер“ ще поеме към Москва.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин определи действията на шефа на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин като „метеж и авантюра“, съобщават руските медии, цитирани от БГНЕС.

„Прекомерните амбиции доведоха до предателство. Предателство и измяна“, започна своето извънредно обръщение Путин.

„Русия води своята най-тежка битка за своето бъдеще. Срещу Руската федерация е насочена цялата военна и информационна машина на Запада“, заяви руският президент. Той подчерта, че страната му ще преодолее „всички изпитания и ще станем още по-силни“.

Путин призова всички, които са въвлечени във въоръжения метеж, да прекратят участието си в него. „Всякакви разпри в периода на специалната операция трябва да бъдат прекратени“, каза руският президент.

„Всяването на всякакъв смут е смъртоносна заплаха. Нашите действия ще бъдат брутални“, заяви още Владимир Путин в своето обръщение.

Армията и правоохранителните органи са получили необходимите разпореждания, увери той и заплаши, че „всеки, който съзнателно е поел по пътя на предателството, шантажа и е подготвял въоръжения метеж, ще понесе своето неизбежно наказание“.

„Всички виновни в опита за метеж ще отговарят пред закона и народа“, предупреди Путин. Той определи ситуацията в Ростов на Дон като „сложна“ и призна, че е блокирана работата на органите на управление, но увери, че ще бъдат предприети действия по стабилизирането на обстановката.

Русия заведе дело за призив към въоръжен бунт срещу Евгений Пригожин заради твърденията му, че по нареждане на военния министър Сергей Шойгу руската армия е убила „голям брой“ наемници, след като нанесла удари срещу тилови лагери.

Смятаният за близък до Путин олигарх заяви, че той и хората му ще унищожат всеки, който застане на пътя им. Той отрече да става дума за военен преврат и нарече действията на частната групировка „марш на справедливостта“.

Съветът на командирите на „Вагнер“ реши – злото във военното ръководство трябва да бъде спряно. Те пренебрегват живота на войниците. Забравиха думата „справедливост“, но ние ще я припомним.

Евгений Пригожин, лидер на „Вагнер“

От руското военно министерство заявиха, че твърденията на лидера на „Вагнер“ са „неверни“. Руските държавни телевизии прекъснаха програмите си, за да съобщят за реакцията на властите в Москва.Федералната служба за безопасност призова бойците да не изпълняват заповедите на Пригожин, и дори обратното – да помогнат за задържането му.

А руски военни генерали предупредиха наемниците да не действат срещу армията на Москва и да се подчиняват на Владимир Путин.

Призовавам ви да спрете сега. Въоръжените сили не са и няма да използват никакви оръжия срещу вас. Последното нещо, от което се нуждаем сега, е гражданска война в страната. Променете решението си.

Владимир Алексеев, зам.-началник на ГРУ

След коментарите на Пригожин Москва засили мерките за сигурност. В района на Кремъл се съобщава за патрулиращи военни и полиция. Магистралата, която свързва града с Ростов, беше затворена. Там е изпратен руски военен конвой.

Междувременно от украинското министерство на отбраната коментираха ситуацията с думите: „Ние наблюдаваме.“

 

Пълният превод на обръщението на руския президент Владимир Путин:


Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоохранителните органи и специалните служби, към войниците и командирите, които сега се сражават на бойните си позиции, отблъсквайки атаките на противника и то героично. Знам, тази вечер отново говорих с командирите на всички направления. Обръщам се и към онези, които са били въвлечени в тази престъпна авантюра и са били тласнати по пътя на най-тежкото престъпление - въоръжения бунт.

Днес Русия води тежка битка за своето бъдеще. Отблъсква агресията на неонацистите и техните господари. На практика цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада е срещу нас. Борим се за живота и сигурността на нашия народ, за нашия суверенитет и независимост, за правото да бъдем и да останем Русия - държава с хилядолетна история.

Тази битка, в която се решава съдбата на нашия народ, изисква обединение на всички сили, единство, консолидация и отговорност. Трябва да оставим настрана всичко, което ни отслабва, всякакви конфликти, които външните ни врагове могат да използват и използват, за да ни подкопаят отвътре.

И така, действията, които разкъсват нашето единство, по същество са отстъпничество от нашия народ, от нашите другари, които сега се сражават на фронта. Това е удар в гърба на нашата страна и на нашия народ.

Точно такъв удар беше нанесен на Русия през 1917 г., когато страната се сражаваше в Първата световна война, но победата ѝ беше открадната. Интригите, кавгите, политиканстването зад гърба на армията и народа доведоха до най-големия удар, до унищожаването на армията и разпадането на държавата, до загубата на огромни територии. Така се стигна до трагедията на гражданската война.

Руснаци убиваха руснаци, братя - братята си, а користни облаги извлякоха всакакви политически авантюристи и външни сили, които разделиха страната и я разкъсаха на парчета. Ние няма да позволим това да се повтори. Ще защитим както народа си, така и държавността си от всички заплахи. Включително и от вътрешно предателство.

А това, с което се сблъскахме, е именно предателство. Прекалените амбиции и личните интереси доведоха до измяна. Предателство към страната си, към народа си и към каузата, за която, заедно с другите наши части и подразделения, се сражаваха и умираха и бойците и командирите на групата “Вагнер”. Героите, които освободиха Соледар и Артьомовск, градовете и селата на Донбас. Сражаваха се и дадоха живота си за Новорусия, за единството на руския свят. Тяхното име и слава също бяха предадени от онези, които се опитват да организират бунт, тласкайки страната към анархия и братоубийство. Към поражение, в крайна сметка, и капитулация.

Повтарям, всяко вътрешно противоборство е смъртна заплаха за нашата държавност, за нас като народ. Това е удар по Русия, по нашия народ. Нашите действия за защита на Отечеството от такава заплаха ще бъдат тежки. Всички, които съзнателно са поели по пътя на предателството, които са подготвяли въоръжен бунт, които са поели по пътя на шантажа и терористичните методи, неизбежно ще бъдат наказани. Ще отговарят и пред закона, и пред нашия народ.

Въоръжените сили и другите държавни органи са получили необходимите заповеди. Допълнителни антитерористични мерки се въвеждат в Москва, Московска област, наред с други региони. Ще бъдат предприети решителни действия и за стабилизиране на ситуацията в Ростов на Дон. Тя остава сложна, на практика е блокирана работата на гражданските и военните власти.

Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като гражданин на Русия, ще направя всичко възможно, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността , свободата на нейните граждани.

Тези, които организираха и подготвиха военния бунт, които вдигнаха оръжие срещу своите другари, предадоха Русия - ще си понесат отговорността за това. Призовавам тези, които са въвлечени в това престъпление, да не допускат фаталната и трагична, необратима грешка, а да направят единствения правилен избор - да спрат да участват в престъпните действия.

Вярвам, че ще съхраним и защитим това, което е скъпо и свято за нас, и заедно с Родината ще преодолеем всички изпитания, и ще станем още по-силни.