Свят

Светът гледа към Русия: Първи реакции на световните и европейски лидери

От Euronews България Euronews България
Kremlin 177844 1280 Снимка: Pixabay

ЕС активира Центъра за реагиране при кризи заради събитията в Русия, съобщи в Туитър ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

„Преди Съвета по външни работи на ЕС в понеделник координирам действията си в рамките на Европейския съюз и активирах центъра за реагиране при кризи“, пише Борел. Министрите на външните работи на държавите от Г-7 разговаряха по-рано днес, за да "обменят мнения" за ситуацията в Русия.

 

Правителството на Обединеното кралство ще проведе извънредно заседание "Кобра". На него ще се обсъди ситуацията в Русия. Извънредната среща става часове след като министър-председателят Риши Сунак каза, че „кабинетът следи отблизо развитието на ситуацията на място и има намерение да обсъди въпроса с международните съюзници по-късно днес“, предаде БГНЕС.

Най-важното нещо, което бих казал е всички да бъдат отговорни и да защитават цивилните граждани. Това е всичко, което мога да кажа в този момент, подчертава Риши Сунак.

Вашингтон ще остане "в тясна координация" със съюзниците си от Групата на седемте на фона на разразилата се криза в Русия, заяви в Туитър държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

"Съединените щати ще останат в тясна координация със съюзниците и партньорите, тъй като ситуацията продължава да се развива", заяви в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър, като добави, че подкрепата за Украйна "няма да се промени".

 

 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на телефонен разговор с Владимир Путин, че Анкара е готова да допринесе за урегулирането на ситуацията.

„Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин. В хода на преговорите бяха обсъдени последните събития в Русия“, съобщиха от кабинета на турския държавен глава.

Уточнява се, че „в този контекст президентът Ердоган заяви, че Турция е готова да даде своя принос в бързото разрешаване на ситуацията в условия на мир и спокойствие“.

Турският президент е подчертал необходимостта да се действа разумно, както и че никой не бива да се опитва да извлече изгода от събитията в Русия, съобщиха от пресслужбата му.

"Никой не бива да извлича изгода от последните събития в Русия", заяви още Ердоган.

Чрез двама от своите министри Чешката република  реагира днес с ирония на кризата, причинена в Русия от бунта на групата „Вагнер“, предаде БТА. 

Ето, най-после разбрахме какво са имали предвид руснаците под специална операция. След 16 месеца война в Украйна, Русия води война срещу Русия, написа в „Туитър“ чешкият министър на отбраната Яна Чернохова.

"Това не е изненада. Това е традиция при тях. Неуспешните войни винаги завършват с екзекуция на царя, последвана от хаос и гражданска война, наблюдавана от зяпачи от силите за сигурност. Поздравления!", добави министър Чернохова.

А външният министър Ян Липавски, той се задоволи с лаконичен туит: „Виждам, че лятната ми ваканция в Крим наближава“.

 

 

Новоизбраният президент на Латвия заяви, че балтийската държава е засилила охраната на границите си в отговор на бунта в Русия и няма да приема руски граждани.

"Латвия следи отблизо развитието на ситуацията в Русия... Граничната сигурност е засилена, няма да се разглеждат въпроси за издаване на визи или влизане през границата на руски граждани, които напускат Русия поради настоящите събития", заяви новоизбраният президент Едгарс Ринкевич в Twitter.

Съветът за сигурност на Словакия ще обсъди следващата седмица ситуацията в Русия, съобщи премиерът на страната Людовит Одор.

„Внимателно следим и анализираме заедно с министерствата на външните работи и на отбраната, както и с нашите международни партньори, развиващата се в Русия ситуация. Съветът за сигурност на Словакия ще обсъди следващата седмица събитията“, написа Одор в социалните мрежи.