Европа

Ангел е наследникът на Ева като заместник-председател на Европарламента

От Euronews България Euronews България
Marc Angel AP Марк Ангел, снимка: AP

Марк Ангел е избран за заместник-председател на Европейския парламент. Новоизбраният заместник-председател замества Ева Кайли (независим член, Гърция) като пети заместник-председател в Бюрото на Парламента.

При тайно гласуване Марк Ангел (С&Д, Люксембург) получи абсолютно мнозинство от подадените гласове.


Резултат от първото гласуване:

Гласували членове на ЕП: 648
Празни или невалидни гласове: 93
Подадени действителни гласове: 555

Абсолютно мнозинство от подадените гласове, необходимо за избирането: 278

• Марк Ангел (С&Д, Люксембург) 263
• Гуендолин Делбос-Корфилд (Зелени/ЕСА, Франция) 113
• Анализа Тардино (ИД, Италия) 179

Резултат от второто гласуване:
Гласували членове на ЕП: 645
Празни или невалидни гласове: 55
Подадени действителни гласове: 590
Абсолютно мнозинство от подадените гласове, необходимо за избирането: 296


Марк Ангел (С&Д, Люксембург) 307
• Гуендолин Делбос-Корфилд (Зелени/ЕСА, Франция) 98
• Анализа Тардино (ИД, Италия) 185

Председателят делегира конкретни задължения на 14-те заместник-председатели, които могат да го заместват при необходимост, включително да председателстват пленарните заседания. Тези заместник-председатели са също така членове на Бюрото на Европейския парламент, което определя правилата, гарантиращи ефективното функциониране на Парламента. Наред с другите си задължения, Бюрото изготвя предварителния проектобюджет на Парламента и взема решения по административни, кадрови и организационни въпроси. При избора на членове на Бюрото, членовете на ЕП се стремят да гарантират, че заместник-председателите и квесторите отразяват в голяма степен числеността на политическите групи в Парламента.

Съгласно Правилника за дейността на ЕП, в случай на свободно място, новият заместник-председател се избира на мястото на своя предшественик по реда на старшинството - така че евродепутатът, който бе избран днес ще стане петият заместник-председател на Парламента. Кандидатури могат да бъдат издигани от една двадесета от членовете на ЕП или от политическа група. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове при тайно гласуване

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите избираха между няколко кандидати, включително българският евродепутат Елена Йончева. Самата Кайли беше част от политическата група до отстраняването ѝ миналия месец заради обвинения в пране на пари и корупция, свързани с Катар. 

Повече до скандала, който доведе до отстраняването на Ева Кайли може да видите тук: