Европа

Бивш евродепутат и основно действащо лице в „Катаргейт“ призна, че е давал подкупи

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Централната фигура в корупционния скандал „Катаргейт“ в Европейския парламент, бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери от Италия, призна вината си и подписа споразумение с прокуратурата да сподели подробности с белгийските власти. В замяна на предоставянето на информацията той ще направи съществени и разобличаващи изявления за корупционния скандал "пари срещу влияние", свързан с Катар и Мароко.

Така ще му бъде предложена "ограничена присъда", която ще включва до петгодишна условна присъда, но ще остане в затвора за максимум една година, глоба и конфискация на имущество на стойност 1 милион евро, се казва в изявление на белгийските федерални прокурори.

Решението на Панцери да сътрудничи на белгийските власти е възможност да се ускори разследването на този голям корупционен скандал. Надяваме се, че ще бъдат разкрити още имена и че това ще ни доближи до истината възможно най-скоро.

Димитрис Пападимулис, заместник-председател на Европейския парламент

Според Федералната прокуратура той ще разкрие информация за начина на действие на престъпната организация, финансовите споразумения и участието на известни и неизвестни лица. А това ще включва и самоличността на лицата, за които той признава, че са давали подкупи. Някои членове на ЕП се надяват, че това ще помогне за ускоряване на разследването.

Италианецът е един от четиримата заподозрени, задържани от белгийските власти по обвинения в "престъпна организация, корупция и пране на пари".

Те бяха арестувани миналия месец, когато белгийската полиция обискира няколко адреса, принадлежащи на настоящи и бивши членове на ЕП, парламентарни сътрудници и неправителствени организации, които поддържат контакти с Европейския парламент.

При обиските бяха открити 1,5 млн. евро в брой.