Европа

Виктор Орбан: Нишките от „Катаргейт“ могат да отведат до самия връх на ЕС

От Euronews България Euronews България
Viktor Orban AP Снимка: AP

Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова за "пресушаване на корупционното блато" в ЕС, като намекна, че "нишките" от скандала със задържането на заместник-председателя на Европейския парламент могат да отведат до самия връх.

В петък белгийските власти извършиха няколко задържания и обиски в Брюксел във връзка с разследване на съмнения за корупция в Европейския парламент, свързани със Световната купа по футбол в Катар. Заместник-председателят на Европейския парламент, гръцкият политик Ева Кайли, и нейният партньор са задържани, а жилището на политика е претърсено. Орбан коментира иронично задържането ѝ, като припомни, че на Унгария не са изплащани средства от фондовете на ЕС предполагаемо заради обвинения в корупция.

"Всички знаеха, че в Брюксел е пълно с корупционни случаи, но сега се стигна до такова ниво, че полицията трябваше да вземе мерки... Време е да пресушим блатото в Брюксел", заяви Орбан във видеопослание, публикувано в социалните мрежи.

"Обиските продължават, полицията конфискува милиони евро, а всички се чудят кои други брюкселски политици може да са замесени. Според мнозина нишките могат да отведат до най-високите нива", каза Орбан.

Той заяви, че срещата на върха на ЕС е изслушала председателя на Европейския парламент и е призовала за задълбочено и всеобхватно разследване на корупционния скандал.