Euronews Primetime

„Историята няма да спре дотук“: Отстраниха Ева Кайли като зам.-председател на ЕП (Обобщение)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ева Кайли вече не е заместник-председател на Европейския парламент. След политическото сътресение, предизвикано от скандала с Катар, евродепутатите почти единодушно решиха да прекратят мандата ѝ. Решението беше одобрено с огромно мнозинство от 625 гласа "За" и един "Против".

Решението е свързано с разследването на белгийските власти, които задържаха и повдигнаха обвинение срещу Кайли и още трима души за участие в престъпна група с цел корупция и лобизъм в полза на Катар.

По-рано председателският съвет на ЕП прие единодушно сходно решение, както и изявление, в което изрази дълбока загриженост от разкритията на белгийските власти. Ръководителите на институцията отбелязват, че ще предприемат вътрешна проверка и няма да пестят усилия за възстановяването на пълното доверие в институцията.

Няма да спрем и ще направим всичко възможно да разрешим този проблем. Не мога да прогнозирам докъде ще стигне всичко. Това, което мога да кажа след първоначалните ни констатации е, че историята няма да спре дотук.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

44-годишният евродепутат беше един от 14-те заместник-председатели на Европарламента.

Тя е разследвана от белгийското правосъдие за корупция. Активите ѝ в Гърция бяха замразени. Освен това тя беше изключена от политическите си групи, а именно гръцката социалистическа партия ПАСОК и социалдемократите в Европейския парламент. Но някои евродепутати смятат, че този случай е само върхът на айсберга.

Кайли твърди, че е невинна. Това мога да ви кажа, заяви пред телевизия "Оупън ТВ" Михалис Димитракопулос, адвокат на Кайли, който се намира в Гърция.

Гласувахме предложението на конференцията на председателите за предсрочно прекратяване на мандата на нашия заместник-председател на Европейския парламент, г-жа Ева Кайли.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

По случая са арестувани и още трима души. Бивш евродепутат, парламентарен сътрудник и още един заподозрян, чиято самоличност остава в тайна. Четиримата са обвинени, че са оказвали влияние върху процеса по вземане на решения в Европарламента в полза на Катар, като в замяна на това са получавали пари и подаръци. Катар отхвърля тези твърдения.

Белгийските прокурори съобщиха, че в дома на един от заподозрените са открити 600 000 евро, в апартамента на евродепутат - 150 000 евро, а в куфар в хотелска стая - няколкостотин хиляди евро.

Трябва да намерим всички евродепутати, които са замесени в подобни случаи. За съжаление съм сигурен, че това не е краят. Ще има и други подобни случаи.

Петри Сарвамаа, член на ЕП от Финландия

Очаква се обвиняемите да бъдат изслушани в сряда пред Камарата за предварителни производства, където съдът ще реши дали да останат в ареста до началото на процеса.

Евродепутатите отново ще обсъдят случая, а утре се предвижда да приемат резолюция.