Европа

Оставки в редиците на европейските социалисти след скандала с Ева Кайли

От Euronews България Euronews България
Sergey Stanishev Socialisti PES AP Снимка: AP, архив

Прогресивният алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент изключи от групата си обвинената по подозрения в корупция Ева Кайли.

Освен това групата на социалистите поиска тя да бъде отстранена от длъжността заместник-председател на Европейския парламент по време на пленарното заседание тази седмица, като се позовава на член 21 от своя процедурен правилник.

Социалистите настояват също така да бъде преустановена работата по всякакви пленарни гласувания, свързани с държавите от Персийския залив и по-конкретно по отношение на либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт и планирани международни визити.

"Предлагаме да се създаде Анкетна комисия на ЕП за чуждестранна намеса в институциите на ЕС, която да има за цел да влияе върху вземането на решения. В този контекст групата S&D ще започне собствено вътрешно разследване", се казва в официално съобщение на групата.

Те призовават още да бъдат наложени санкции на замесените държави и лица, ако разследването установи, че е имало чужда намеса и корупция.

По информация на Euronews, белгийският евродепутат Марк Тарабела, чийто дом беше обискиран като част от разследването за корупция, по което беше арестувана Ева Кайли, се е самоизключил от групата на социалистите, а друг белгийски евродепутат - Мари Арена се е оттеглила като председател на комисията по човешки права (DROI). 

Оставки е имало също тъка и в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.