Европа

Евродепутати са възмутени от действията на свои разследвани колеги

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато се събират на последното пленарно заседание за годината в Страсбург, евродепутатите са разтърсени от скандала за корупция, разразил се тези дни. Шестима души бяха разпитани в полицейското разследване, а четирима са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, пране на пари и корупция.

Заместник-председателят на ЕП – социалистката Ева Кайли, бе задържана и обвинена, след като, както се твърди, белгийски следователи са открили "чанти с пари" в дома ѝ. Полицейското разследване разглежда възможна търговия с влияние от страна на Катар. Скандалът доведе до освобождаването на Ева Кайли от задълженията ѝ. Тя представляваше председателя Роберта Мецола за Близкия изток.

Депутати изразиха шок от арестите и свързаното с тях задържане на членове на семейството на бивш евродепутат от Италия, за които се твърди, че са получили почивка на стойност 100 хиляди евро от Катар.

Някои политически наблюдатели не са изненадани.

 

Смятам, че това сочи към изненадващото разкритие, че излиза наяве сега, като се има предвид броя на евродепутатите, за които се твърди, че са замесени. Членове на персонала, заинтересовани страни, носители на дребна корупция, която сме виждали сред членовете на ЕП от години. Що се отнася до надбавки или други нарушения, това може да е само върхът на айсберга.

Николас Айоса – заместник-директор на „Трансперънси Интернешънъл Европа“

Катар отхвърли всички опити да бъде свързван с неправомерни действия на евродепутати.

Заместник-председателят на групата на Зелени/Европейски свободен алианс Филип Ламбертс призова за парламентарно разследване на случая.

Законодателният орган започва сесия, която обещава да бъде доста интересна. Предстои гласуване на предложение за удължаване на безвизовото пътуване до ЕС за граждани на Кувейт, Катар, Оман и Еквадор. Някои депутати предложиха дебатът и вотът да бъдат отложени.

Нилс Фуглсанг, датски евродепутат от Алианса на социалистите и демократите, посочи пагубния ефект, който скандалът може да нанесе върху ЕС.

Тази афера е „срамна и непоносима“ и „много сериозно“ уврежда репутацията на парламента, коментира Паоло Джентилони, еврокомисар по икономиката.