Политика

Елена Йончева: Отношението ни към войната в Украйна трябва да бъде много балансирано

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Изпращането на все повече оръжия в Украйна няма да реши проблема и както виждаме това само задълбочава кризата, защото от другата страна имаме много голяма сила, разполагаща с ядрени оръжия. Ако действително стратегията на ЕС е водене на битка до победа, тогава как точно си представя победа над една ядрена сила?

Това заяви в интервю за Euronews Bulgaria евродепутатът Елена Йончева (ПЕС/БСП). По нейните думи приоритетите на следващото правителство трябва да бъдат насочени към социалната сфера, защото хората все повече обедняват, както и да се направи всичко възможно България да не бъде въвлечена в една бъдеща война.

В един момент от война в Украйна ние можем да се окажем, че сме във война в Европа, включително да бъде въвлечена по някакъв начин и България. Така че нашето отношение трябва да бъде много балансирано, много умно, защото това не е просто война между два народа, а има вероятност да прерасне във война между Русия и НАТО.

„За съжаление в България по-често се обръща внимание на чисто кръчмарски реплики и отношение, отколкото конкретни планове за правене на политика. Трябва да се анонсират конкретни планове за политика, а не влизане в личностен дебат“, коментира още Йончева.

Според нея е възможно съставянето на кабинет между сили, които имат сходни позиции в социалната сфера и позицията на България по отношение на войната в Украйна.

Многото на брой номинации за председателския пост на Народното събрание е знак, че партиите гледат в различни посоки и правителство ще бъде формирано много трудно, посочи Йончева.

„Следващото правителство трябва да защитава върховенството на закона и предприема конкретни стъпки, а не пиарски ходове. Хората са уморени от всички тези скандали. Когато една политическа партия казва, че нейният приоритет е борба с корупция – това не може да бъде приоритет, това е инструмент за осъществяване на конкретна политика“, подчерта евродепутатът от левицата.

Цялото интервю вижте във видеото.