Политика

Политолози: Партиите в парламента не се понасят, всички могат да изгубят от нови избори

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ
Global_And
Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Проблемът идва оттам, че през последната година и половина партиите чертаят много големи разделителни линии. Това разделяне на племена е много трудно за преодоляване. Много е трудно да се направи крачка назад, защото това вече се вижда като предателство отстрана на твърдите ядра на партиите. Положението в българския политически живот е „много вожд малко индианец“.

Това коментираха в студиото на PrimeTime политолозите Милен Желев и Даниел Стефанов във връзка с последното развитие на кризата с избора на председател на 48-ото Народно събрание

Има известни наченки на диалог, но те са изцяло за пред хората, всъщност политическите формации в парламента не се понасят“, посочи Милен Желев.

Според Даниел Стефанов партиите ще трябва да извървят много труден път на смекчаване на позициите, докато се стигне до някакъв консенсус.

По неговите думи всички парламентарно представени партии, с изключение на ДПС, имат притеснения относно резултатите си на евентуални предсрочни избори и от възможността да се появи нов проект, който да генерира протестен вот против всички.

Има реална опасност за българската демокрация от крайнолеви и крайнодесни популистки партии. Рано или късно, изплуват нови лица, които да оглавят съвсем заслуженото обществено недоволство към политическия елит у нас. Пример за такава партия са „Възраждане“, които капитализират най-много от случващото се в парламента“, отбеляза Милен Желев.

Според него на Народното събрание няма нито съединение, нито сила, поради което по-съответен надпис на парламента би бил „Надежда тука всяка оставете“.

Политолозите прогнозираха, че кризата няма да бъде разрешена с избора на председател на Народното събрание и че най-вероятно депутатите от 48-ото Народно събрание няма да успеят да излъчат ново редовно правителство.

Целия разговор вижте във видеото.