Политика

Доц. Наталия Киселова: Депутатите показват неуважение към конституцията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ
Global_And
Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Конституцията е дала свобода на народните представители кой измежду всичките избрани да бъде техен председател. В този смисъл, няма пречка те да потърсят някой, който да отговаря на определени критерии, за да може да дадат за него своето доверие.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime конституционалистът доц. Наталия Киселова.

„Тук идеята е била да бъде достатъчно опитен, неутрален, в същото време приемлив... само че станахме свидетели, че всяка от парламентарните групи държи на своите си предразсъдъци. Не виждам какъв е проблемът да се избере председател от по-малка парламентарна група и да се отпуши процедурата и да завърши конституирането на Народното събрание“, подчерта доц. Киселова.

Тя е категорична, че конституцията в тази си част е ясна – на своето първо заседание, ръководено от най-възрастния, полагат клетва народните представители и избират председател и зам.-председатели.

Не знам колко по-ясна може да бъде нормата. В този смисъл, ако сега кажем, че правилата нямат значение, оттук насетне те ще са склонни да нарушават всяко едно правило. Те показват едно не просто неуважение към конституцията, а невъзможност дори да водят човешки разговор.

Конституционалистът разясни, че възможността за разпускане преминава през избор на председател, тоест това Народно събрание няма как да бъде разпуснато, ако не бъде избран негов председател.

„През цялото време се чудим каква е целта в поведението на народните представители. Какво в момента искат те? Това, което се случва, показва едно незачитане на правилата и нита една от двете по-големи парламентарни групи не иска да отстъпи“, коментира още доц. Киселова.

Целия разговор вижте във видеото.