Политика

Антон Станков: Категорично има конституционна криза

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Политик се става по-трудно. Да си избран за народен представител не те прави автоматично политик. Това означава да имаш програма, възгледи, някаква система от ценности, която да отстояваш.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият правосъден министър Антон Станков.

В момента имаме криза не за политици, а за държавници. Държавата е в много сериозна криза. Още през пролетта излязоха първите тези за Конституционна криза. Категорично има такава. Като човек на правото в първия момент не я възприех сериозно тази теза, но...

 

Кризата е конституционна, защото имаме непопълнени органи като състав, имаме двама члена в квотата на Народното събрание, неизбрани в Конституционния съд. Всички поставят много въпроси за легитимността на решенията, които се вземат в момента от Конституционния съд.

Виждаме отказ от парламентаризма. Имахме един много пасивен парламент – без енергия и желание нищо да се случи. Това е жалко, защото България е парламентарна република и дава възможност да се използва силата на други институции като президентството, пък и съдебната власт. Главният прокурор Гешев изигра много добри и правилни ходове като показа, че може да стабилизира ситуации, които бяха роля на парламента и правителството.

Проблемът за избор на председател на парламента не е юридически, а политически. Юридически методи за решение могат да бъдат намерени.

Вижте цялото интервю във видеото.