Политика

Политически психолог: ПП се опитват да делегират цялата власт на ГЕРБ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

След отказа на „Продължаваме промяната“ от кандидатурата на Никола Минчев за председател на парламента се връщаме в изходна позиция – отново имаме четирима кандидати. Днес продължава второто полувреме на този доста труден мач.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политическият психолог и зам.-председател на 43-ото Народно събрание Иван Иванов.

Важно е да видим ПП как ще се държат в парламента, дали ще гласуват „Въздържал се“ или ще подкрепят някой от другите кандидати, например г-н Вигенин. В момента виждаме нещо като шахматни ходове, в които продължава позиционирането на партиите на ниво следваща предизборна кампания.

 

ПП продължават да се опитват да делегират на ГЕРБ цялата власт. С идеята, че към тях е имало вот на недоверие. Като се оттеглят се опитват цялата отговорност да я прехвърлят на ГЕРБ и ДПС.

Този ход не мисля, че е добър и отваря пространство за избор на председател.

Виждаме един твърд позиционен конфликт, който е основно между ГЕРБ и ПП. ДБ сякаш се държи най-зряло, предлагайки процедурни решения. Ще имаме парламент на изключително силно противопоставяне и конфликти. Моята прогноза е, че отиваме към следващи предсрочни избори.

Ротацията на председателите е възможна. Това е практика в Европейския парламент. Нивото в българския парламент е толкова ниско от гледна точка на единомислие и принципни разговори, така че това е някакво временно решение. То изисква феър плей (честна игра от англ.) и в този смисъл не съм сигурен, че ще проработи.

Вижте цялото интервю във видеото.