Политика

Втори ден депутатите опитват да изберат председател

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Втори ден опити за избор на председател на Народното събрание предстои пред депутатите днес. След повече от 7 часа дебати и четири гласувания, до избор така и не се стигна.

Изборът на председател на 48-то Народно събрание, се оказа препъни камък. След четири гласувания и дебатите, които се проточиха повече от 7 часа, резултатът не беше конструктивен.

 

Диалогичност трябва да има. Може да има безпринципни договорки, може да има безпринципна коалиция, такава каквато направихте в миналото Народно събрание.

Даниел Митов, ГЕРБ-СДС

Няма да има безпринципна диалогичност, няма да има сделки под масата.

Кирил Петков, Продължаваме промяната

Обаче явно, самите ние като народни представители, все още не сме готови да чуваме.

Мустафа Карадайъ, ДПС

Допада ли ви, че за пореден път НС ще събере не народни представители, а мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа.

Костадин Костадинов, Възраждане

Трябва да дадем отговор, можем ли да се справим с кризите.

Корнелия Нинова, БСП

Нека да помислим реално, какво е възможно и какво не е възможно.

Стефан Янев, Български възход

В надпреварата за председателския пост се състезаваха петима. Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, председателят на предходния парламент Никола Минчев, Кристиян Вигенин от БСП, Петър Петров от Възраждане, а ДПС предложиха Йордан Цонев. До финалите стигнаха кандидатурите на двете най-големи партии, но никой от тях не успя да излезе като фаворит.

Четири опита по-късно, резултатът беше същият – избор нямаше, а всяка парламентарна група дърпаше чергата към себе си.

Петър Петров от Възраждане каза, че няма как да подкрепят чужда кандидатура.

„Процедурата ще тече, докато не бъде избран председател на народното събрание. В момента това което виждаме е в контекста на цялата политическа ситуация“, коментира Явор Божанков от БСП.

 

Когато хората си мерят личното си его, а не мислят за обществото и не сведат глава, това се получава.

Вежди Рашидов, ГЕРБ – СДС

Светлина в тунела се появи в края на пленарния ден. Демократична България излязоха с нетрадиционно предложение, което ГЕРБ-СДС задочно подкрепи.

 

На тази база да постигнем съгласие за ротация между номинациите на двете големи политически сили. Има такъв модел в Европейския парламент. Как точно, на какъв период, е въпрос на техника и на обсъждане.

Христо Иванов, Демократична България.

По-късно лидерът на ГЕРБ – СДС Бойко Борисов, заяви, че на председателски съвет партията му ще изрази подкрепа към това решение, за да се отпуши работата на парламента и да се гледат законите.

Днес продължават опитите на депутатите за избор на председател – но с един кандидат по-малко. Късно снощи "Продължаваме промяната" изтеглиха своята номинация Никола Минчев.