Политика

Депутатите не успяха да излъчат председател на парламента, утре се събират отново

От Euronews България Euronews България

След няколко часа дебати и провалени процедури, депутатите решиха да се съберат отново утре от 10 ч., за да търсят изход от кризата с избора на председател на парламента.

В последната процедура бяха гласувани само три номинации, след като двете най-големите формации - ГЕРБ и "Продължаваме промяната" оттеглиха своите номинации. Същевременно депутатите от "Български възход" отказаха да участват в гласуването и напуснаха залата.

Народните представители имаха възможност да избират между Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Цвета Галунова от "Възраждане". Нито една от кандидатурите обаче не успя да събере необходимото мнозинство, след което Вежди Рашидов обяви почивка до 10 ч. в петък, когато депутатите ще се съберат отново в опит да намерят компромисно решение около фигурата на председателя на Народното събрание.

Дано утре да изберем председател на НС. Днес съм по-голям оптимист от вчера. Нека да се помисли коя ще е фигурата, която може да обедини всички ни“, заяви Асен Василев от ПП след приключване на втория парламентарен ден, в който 48-ото Народно събрание остава без председател, предаде БГНЕС.

„Критериите за избор на председател на НС са вписани в Конституцията. Важно е какви качества притежава бъдещият председател, защото те са различни“, посочи Атанас Атанасов от ДБ.

"Дадохме знак на политиците, че сме последователни в това, което говорим и правим. Вчера бях ясен, когато казах, че кандидатурата трябва да е една, която да се дебатира и гласува. Когато видяхме, че има повече от една кандидатура напуснахме залата“, заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

„Изборът на председател на НС освен, че е символ за парламентаризма и как функционира парламента предполага създаването на мнозинство, което ще се опита да излъчи правителство. До момента това не се случва", подчерта още той.

По-рано през деня президентът Румен Радев заяви, че силно се надява "разумът да вземе връх" и депутатите да конституират парламент, за да може да започне консултации с партиите по връчването на проучвателните мандати за съставяне на правителство.

За това колко непреодолим е разривът в 48-ото Народно събрание говори не само 24-часовата неспособност на депутатите да излъчат свой председател, но и историята. Тя ясно показва, че досега всички ръководители на парламента са били избирани с – ако не абсолютни – то поне внушителни мнозинства.

В търсене на подходящия кандидат


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков заяви от парламентарната трибуна, че най-важното е да се издигнат кандидати, които имат високо обществено доверие, предаде БГНЕС.

Той подчерта, че се радва, че се подновяват дискусиите и дебата за правилата за избора на председател и съобщи, че мисли, че все пак е постигнат някакъв първи консенсус. Петков обясни, че важните за ПП критерии са опитът като председател или заместник-председател на НС. „Много е важно човекът да бъде неконфликтна личност“, каза той.

Според него, ако се подходи конструктивно, има шанс да се направи това, което обществото очаква от народните представители. Петков предложи всяка група да помисли или да предложи един, или двама кандидати от друга политическа сила. „Призовавам да се вслушате в нашето предложение, да чуем и вашите и да продължим в един конструктивен тон“, обърна се той към народните представители.

Даниел Митов от ГЕРБ каза от своя страна, че не може да разбере как ще се измерят предлаганите от ПП критерии. Той подчерта, че политиката е конфликтно поле и един вид всички народни представители са конфликтни личности, като уточни, че няма нищо по-нормално от това да има политически сблъсък. Митов добави, че не знае кой е прагът, по който минава общественото доверие. „Всички сме хора с високо обществено доверие, след като сме тук, след като сме избрани“, заяви той.

Очевидно е, че повече от 30 часа се въртим в кръг“, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите ѝ хубавото е, че е уточнено, че тонът вече ще е взаимно уважителен, без грубости и без лични нападки.

„Това обаче ще ни ли изведе от ситуацията, в която отново обсъждаме правилата за избор. Предлагам отново да се обединим около фигурата на този, който може, макар и формално, да изпълни отчасти изискванията в духа на Конституцията, предлагам ви отново да опитаме „възрастта” да е единственият критерий“, призова Атанасова. Тя се обърна към Кирил Петков с думите, че критерии, които от ПП предлагат, са субективни. „Ако бяха приложени в 47-ото НС, г-н Минчев, който вече има опит, нямаше да бъде избран тогава, т.е. тези критерии не са съвсем съотносими и не могат да бъдат обективни“, каза тя.

Асен Василев подкрепи уважителния тон, който Атанасова зададе, към който би следвало да се придържат всички народни представители, а след това обясни, че причината от ПП да предложат промяна в правилата за избор на председател, е, защото по традиционните правила парламентът не успя да излъчи председател.

„Това, което Конституцията залага е най-възрастният сред нас да открие едно почетно заседание и на третия час парламентът да избере председател“, каза той по повод твърденията, че традицията е най-възрастният да оглави НС.

„Този парламент, за съжаление се, очертава кратък“, смята Василев. Според него именно за това е важно да има човек, начело на НС, който има опита да го ръководи така, че в малкото време, в което парламентът ще живее, той всъщност да работи ефективно.

„Моят апел към всички тук е да помислим кой е човекът, независимо от партийната принадлежност, който може да направи така, че този парламент да не е загубено време за България“, призова Василев и допълни, че трябва да бъде избран човек, който ще направи този парламент продуктивен.

Оттегляме Петър Петров от номинацията за председател на НС, но имаме достатъчно подготвени хора и един от тях ще предложим, когато дойде момента“, съобщи пред народните представители Костадин Костадинов от „Възраждане“ и уточни, че критериите, които според него критерият, който следва да бъде приложен, е кандидатите за председател на парламента да са лица, които нямат опит, а дори ако е възможно да са и за първи път в НС.

„Няма да ни посрещнат с тояги отвън на улицата“, смята още Костадинов, защото такива са резултатите – „39% от гласувалите това пожелаха и това получиха“. „Другият вариант е – отиваме на нови избори и в това няма нищо лошо“, допълни той и каза, че в момента всички получават заплати за нещо, което не вършат.

„Предложението ми е сериозно – ДПС да излъчи председател или г-н Вежди Рашидов да остане председател“, заяви и Любен Дилов-син. Според него това е най-доброто решение, а и ще подейства исторически отрезвяващо.

Ще укрепим ли парламентарната република или ще я сдадем? Като че ли има нагласа за избори. Това ми е усещането“, коментира ситуацията от парламентарната трибуна и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ някой се опитва отново да ги пакетира – едните статукво, другите промяна.

„Г-н Василев, г-н Петков, биха ни заедно, но това, което чух днес не го приемам. Няма да позволя някой да върне на БСП образ в някакво задкулисие. Няма да позволя някой освен да ни открадне програмата, да ни открадне и образа“, обърна се Нинова към бившите си коалиционни партньори. Тя е категорична, че Кристиан Вигенин отговаря на всички критерии за председател на НС и към този момент не оттегля кандидатурата на левицата.