Политика

Нинова: Това е най-тежкият удар върху демокрацията, изглежда като сценарий

От Euronews България Euronews България

Ситуацията изглежда като да си играем с огъня, тичайки около една купа сено с кибрита и чакайки кой ще запали сеното. Случва се едно огромно нещо за държавата и едно важно нещо за народа ни.

Така започна изказването си от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Това, което става от вчера, е най-тежкият удар върху парламентарната република, парламентарната демокрация и партийната система. Ние от вчера наливаме масло в огъня на онези, които искат да приключат с парламентарната демокрация и партийната система и това започва да изглежда като сценарий. Това не е от днес, а поне от година и половина. Ставаме ли съучастници в този процес на унищожаване на партийната демокрация и въвеждане на еднолична власт или намираме разум да се противопоставим и да заявим, че няма по-добра форма на управление в България от парламентарната демокрация“, продължи Нинова.

Тя подчерта, че без работещ парламент няма как да бъде приет бюджетът за следващата година, респективно да има увеличение на пенсиите и компенсации за ток.

„Вместо това ще има растящи цени и невъзможност на българската парламентарна демокрация елементарно да отговори на тази ситуация и да подкрепи народа си за зимата“, посочи Нинова.

„Ще укрепим ли парламентарната република или ще я сдадем?“, обърна се лидерът на БСП към депутатите в залата и добави, че има усещането, че нагласите са за нови избори.

Нинова обяви още, че на председателския съвет по-рано е било постигнато съгласие около избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента като най-възрастен, но впоследствие този консенсус се е разпаднал.

„Към този момент не оттеглям кандидатурата на Кристиян Вигенин“, заяви лидерът на БСП.