Европа

Елена Йончева: Унижение за България, трябва да изземем аргументите за неприемането ни в Шенген

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Смятам, че това действително е много несправедливо, унизително отношение към България, защото нашата държава от 2011 година е изпълнила всички критерии за членство в Шенген. Затова сега това отношение е доста неприемливо.“ Така евродепутатът Елена Йончева коментира днешното отхвърляне на българската кандидатура за Шенген.

„Очевидно че и Нидерландия, и Австрия използват тази тема за решаване на вътрешнополитически проблеми. Затова трябва да изземем от тези две държави всякакви аргументи, които те използват за неприемането на България в Шенген“, допълни тя.

 

Те са два аргумента. Първо, охрана на българските граници – те настояват за ефективна охрана. Но ние това можем да направим само съвместно с Европейския съюз. Защото не може България да поеме цялата отговорност по охрана на външната граница на ЕС. И то една граница, която е изключително натоварена.

Членството в Шенген ни дава и необходимите инструменти да можем да охраняваме тази граница по-ефективно, посочи Йончева.

„Днес в мониторниговата група един от въпросите, които поставихме пред министър Зарков, беше дали можем да очакваме по-добра охрана на българската граница – законопроекти, които да помогнат в тази посока“, сподели тя.

 

Той (правосъдният министър Крум Зарков – бел. ред) разказа за всички проектозакони, които в момента са внесени в Народното събрание. На първо четене минаха и два закона, свързани с битката срещу корупцията. Всичко това беше прието много добре в мониторинговата група към LIBE, включително и от представител на Европейската комисия.

Големият въпрос не е само бройката на законопроектите, а дали те действително ще могат да минат в скоро време през българския парламент и в какъв вид те ще бъдат гласувани, смята Йончева.

Липсата на правителство, неясната перспектива, каква политическа линия ще се следва, какви законопроекти ще бъдат гласувани – това е една от формалните причини да бъдем спряни от Шенген, посочи евродепутатът. Според нея това създава лощо впечатление в Брюксел – че на България не може да се разчита.



Цялото интервю вижте във видеото.