Политика

След отказа за Шенген: Политиците с взаимни нападки и обвинения

От Euronews България Euronews България

След като стана ясно, че България е получила отказ за присъединяване към Шенген, последва и отговорът на политиците.

Реакциите и становищата, които изразиха депутатите бяха сходни, като се превърнаха в поредна възможност за размяна на обвинения.

"Нашата задача е да покажем, че и политиците, които взимат решения, и гражданите, пред които се отчитат тези политици, могат да имат доверие на нашите институции. Няма какво да се сърдим", коментира Христо Иванов.

"Виждаме какво се случва по границите, и няма как България, която едва ли не е сама, да се справи с такъв огромен поток от бежанци. Едва ли има държава, която може сама да се справи", каза Драгомир Стойнев от БСП.

Александър Николов от "Български възход" добави: "Ние считаме, че сме направили всичко необходимо, днешният ден е добър повод да покажем желанието си, готовността си, и факта, че българското общество е направило своя осъзнат избор".

"Служебното правителство до голяма степен също имаше неадекватна позиция, обвинявайки европейските лидери, опитвайки да говорят агресивно срещу тях. Не се прави така", категоричен бе бившият премиер Кирил Петков

Екатерина Захариева от ГЕРБ категорично заяви, че е неприемливо България и Румъния да бъдат оставени като буфер. "Български министър-председател, да обикаля европейски и световни столици, и да обяснява колко е зле в България, и как от него започва всичко, всъщност дава аргументи на скептичните държави и е част от причината България да има "не", обяви тя. 

Даниел Лорер от Продължаваме промяната отбеляза: "Доколкото знам, решението по отношение на Шенген не е толкова лошо, по-скоро се върви към отлагане на решението както за България, така и за Румъния в първите месеци на идната година".

Ивайло Мирчев от Демократична България пък каза, че всички трябва да запретнат ръкави и в рамките на 2023г. всички в парламента и правителството да направят така, че да влезем в Шенген. "Трябва да е урок за цялата политическа класа, а не да влезем в процес на търсене на виновния. Обратното трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата, за да можем още 2023г. да се поздравим с България в Шенген”, каза той.

"Отдавна сме изпълнили техническите условия за приемане в Шенген. Решението на ЕС да останем извън зоната е обидно и унизително като към държава втора ръка и хора втора ръка. От друга страна трябва много внимателно да се слушаме това, което ни казват като бележки – най-вече миграцията“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Кристиан Вигенин от БСП обясни, че решението не е неочаквано на фона на това, което видяхме последните дни. "То е разочароващо, но не трябва да е обезсърчаващо. Темата все още не е затворена, трябва да направим усилията. Явно ще трябва да се работи по-активно със страните, които изразиха колебания“, категоричен е той.