В детайли

В коя държава се използват най-много антидепресанти: Кризата с психичното здраве в Европа в данни

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Antidepressants Употребата на антидепресанти в Европа се е увеличила през последните 20 години. Изображение: Canva

През последните две десетилетия потреблението на антидепресанти в световен мащаб се е увеличило значително, като най-големите потребители са европейците.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2000 г. до 2020 г. употребата на антидепресанти се е увеличила почти два пъти и половина в 18 европейски държави.

Данните на ОИСР показват също така драстично увеличение на тревожността и депресията по време на пандемията COVID-19. Най-щастливите държави използват ли по-малко лекарства за борба с наркотиците? Как изследователите обясняват рязкото нарастване на потреблението на антидепресанти?

Наборите от данни на ОИСР показват консумацията на определена дневна доза (ДДД) на "N06A-Антидепресанти". Според Световната здравна организация (СЗО) тази група "включва препарати, използвани за лечение на ендогенни и екзогенни депресии".

Средното потребление на антидепресанти в 18 европейски държави е било 30,5 DDD на 1000 души на ден през 2000 г., като през 2020 г. то ще нарасне до 75,3 DDD, което представлява увеличение със 147%.

Но тази обща средна стойност крие много различни начални точки на употреба на антидепресанти през 2000 г. в някои страни, вариращи от 6,4 ДДД в Естония до 70,5 ДДД в Исландия.

 

Употреба на антидепресанти | Дефинирана Дневна Доза (ДДД / DDD - defined daily dose)

Източник: ОИСР - (Национални оценки на разпространението на депресията или симптомите на депресия в началото на 2020 г. и в годината преди 2020 г.)

Най-голямото увеличение е регистрирано в Чешката република - 577%, докато във Франция то е нараснало само с 38%, което го прави най-ниската промяна в тези страни между 2000 и 2020 г., макар и от сравнително високо ниво.

За същия период той се е увеличил с 304% в Португалия, с 256% в Обединеното кралство, с 208% в Испания и с 200% в Германия.

Увеличаване на употребата на антидепресанти през последните 20 години
(Процент на промяната между 2000 и 2020 г.)

 

 

По-подробен преглед на пет избрани държави - Франция, Германия, Португалия, Испания и Швеция - в продължение на 20 години показва как варира употребата на антидепресанти.

Докато във Франция увеличението е много слабо, особено през последните 15 години, то в Португалия то се е увеличило главоломно през последните две десетилетия.

Употреба на антидепресанти
(2000-2020)

Диаграмата на състезанието също така показва как потреблението на антидепресанти се е увеличило с всяка изминала година в европейските страни. В 14 от 18-те държави употребата на антидепресанти се е увеличила повече от два пъти.

Потребление на антидепресанти в избрани страни

 

 

В кои държави потреблението на антидепресанти е най-голямо?

Разглеждайки промените през последното десетилетие, разполагаме с данни за 24 европейски държави.

През 2020 г. потреблението на лекарствени продукти за борба с антидепресантите на 1000 души на ден варира от 20 ДДД в Латвия до 153 ДДД в Исландия. Следват я Португалия (131 DDD), Обединеното кралство (108 DDD през 2017 г.), Швеция (105 DDD) и Испания (87 DDD).

През 2020 г. средната употреба в тези 24 държави е 68 DDD. Трите най-големи държави по брой на населението, а именно Турция (49 DDD), Франция (55 DDD) и Германия (62 DDD), отбелязват употреба под средната стойност.

Употреба на антидепресанти

 

Има ли връзка между щастието и употребата на антидепресанти?

Краткият отговор е "не". Данните за европейските страни не показват, че колкото по-щастливи са хората, толкова по-малко употребяват антидепресанти.

Исландия, която е втората най-щастлива страна в света през 2020 г. според Световния доклад за щастието, има най-висока консумация на антидепресанти в Европа.

Швеция, която е на шесто място в Доклада за щастието, е на четвърто място по употреба на антидепресанти със105 ДДД.

Според доклада финландците, които са най-щастливата нация, са използвали 82 антидепресанта DDD, което ги поставя на седмо място от 24 държави.

Латвия, която има най-ниска консумация с 20 дневни дози, се нарежда на 34-то място в доклада за световното щастие. Унгария, която следва Латвия с 30 ДДД, е на 43-то място в списъка на щастието.

 

Потреблението на антидепресанти е намаляло само в Дания през последните 10 години

Потреблението на лекарства за борба с антидепресантите се е увеличило с 36,5% между 2010 г. и 2020 г. в 24 европейски държави, като средната дневна употреба е нараснала от 49,8 DDD на 68 DDD. Дания е единствената страна, в която се наблюдава спад в употребата на антидепресанти през последното десетилетие с 4 процента.

Промяна в потреблението на антидепресанти през последното десетилетие
(Процент на промяната между 2010 и 2020 г.)

 

Най-голямо увеличение е регистрирано в Естония - 133%, докато във Франция потреблението е нараснало само с 2%.

В Обединеното кралство то се удвои, а в Турция нарасна с 50 %. В 10 държави промяната е под 25 %.

 

Разходите за антидепресанти

Разходите за антидепресанти са в тежест на гражданите и техните държави.

През 2020 г. Германия е похарчила 812 млн. долара (783 млн. евро) за антидепресанти. Испания (649 млн. долара или 626 млн. евро) и Италия (456 млн. долара или 440 млн. евро) са другите водещи държави по разходи за антидепресанти.

Разходи за антидепресанти (2020 г.)

 

Съотношението между разходите за антидепресанти и общите продажби на фармацевтични продукти показва, че в някои страни те представляват значителен разход.

През 2020 г. на антидепресантите се падат 4% от фармацевтичните продажби в Португалия, в сравнение с 2,7% в Испания, 2,2% в Австрия, 1,9% в Турция и 1,4% в Германия.

Разходи за антидепресанти като % от общите продажби на фармацевтични продукти (2020 г.)

 

 

Разпространение на хроничната депресия в Европа

Няма официални съпоставими данни за дела на хората, за които се съобщава, че имат хронична депресия или се консултират с психолог, психотерапевт или психиатър.

Въпреки това резултатите от проучванията, публикувани от Евростат, дават известна представа. През 2019 г. Евростат установи, че 7,2 % от гражданите на ЕС съобщават, че имат хронична депресия, което е съвсем малко увеличение в сравнение с 2014 г. (+0,3 процентни пункта).

Дял на населението, което съобщава за хронична депресия (2019 г.)

 

През 2019 г. сред страните от ЕС най-голям дял от населението, което съобщава за хронична депресия, има Португалия (12,2%), следвана от Швеция (11,7%), Германия и Хърватия (и двете 11,6%).

Делът на хората, съобщаващи за хронична депресия, е бил най-нисък в Румъния (1,0 %), България (2,7 %) и Малта (3,5 %).

Дял на населението, което съобщава за хронична депресия (2019 г.)

 

Интересно е, че двете държави, които заемат първите две места по съобщаване на хронична депресия - Исландия (15,6%) и Португалия (12,2%), имат и най-високо потребление на антидепресанти - съответно 153 DDD и 131 DDD през 2020 г.

 

Въздействие на COVID върху психичното здраве

Неотдавнашни проучвания, публикувани от ОИСР, установиха, че психичното здраве се е влошило значително след началото на пандемията COVID-19.

От март 2020 г. нататък разпространението на тревожността и депресията се е увеличило в 15 избрани държави от ОИСР, включително в няколко европейски държави.

Разпространение на депресията

 

В Белгия, Франция, Италия, Мексико, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ разпространението на тревожността в началото на 2020 г. е двойно или повече от двойно по-голямо от наблюдаваното през предходните години.

 

 

Разпространението на депресията в началото на 2020 г. също е двойно или повече от двойно по-голямо от наблюдаваното през предходните години в Мексико, Австралия, Белгия, Канада, Франция, Чешката република, Мексико, Швеция, Обединеното кралство и САЩ.

Въпреки това, тъй като методите на изследване се различават в отделните проучвания, не е възможно да се предложат надеждни сравнения между отделните държави.

 

Увеличава ли се употребата на антидепресанти по време на COVID?

Въпреки че разпространението на тревожността и депресията се е повишило значително по време на пандемията COVID-19, увеличило ли се е и потреблението на антидепресанти?

В 14-те държави от ОИСР, за които има налични данни, се наблюдава увеличение на потреблението с 10 или повече процента между 2019 и 2021 г. Например употребата се е увеличила с 22 % в Латвия през тези две години, но само с 1 % в Унгария.

Това обаче се случва на фона на устойчива тенденция на нарастване на потреблението на антидепресанти през последните 20 години. Поради това са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере евентуалното въздействие на пандемията върху тези неотдавнашни увеличения.

Разпространение на тревожността

 

 

 

Защо се увеличава потреблението на антидепресанти?

Съществуват редица потенциални обяснения за това нарастване през последните две десетилетия.

Изследователите, които проучват влиянието върху тенденциите в предписването на антидепресанти в Обединеното кралство в периода 1995-2011 г., предполагат, че увеличението може да се дължи на по-доброто разпознаване на депресията, наличието на нови лекарства за лечение с АД, промените в нагласите на пациентите/лекарите, наличието на терапии, развитието на клиничните насоки и разширяването на обхвата на показанията, лекувани с АД.

По Сервет Янатма, Euronews

Най-четени