Добро Утро, Европа

Фармацевти: Някои дефицитни лекарства стигат само до избрани аптеки

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Част от т. нар. дефицитни лекарствени продукти в действителност стигат до аптеките, но само до избрани аптеки – обикновено такива, които са свързани с търговеца на едро.“ Това каза за Euronews Bulgaria Димитър Маринов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз, по темата за недостига на лекарства. Той уточни, че в България аптеките нямат право да зареждат от друг, освен от търговец на едро.

„Друга възможна причина е събирането на лекарства за реекспорт. Когато един лекарствен продукт е в забранителния списък за експорт на СЕСПА, т.е. няма достатъчно количество, вие можете да го събирате във вашия склад и да чакате това количество да стане над 65% от средномесечното потребление за последните шест месеца, тогава лекарственият продукт излиза от забранителния списък на СЕСПА и можете на следващия ден да изнесете цялото количество“, посочи Маринов.

 

Фирмите, които правят реекспорт, в същото време правят и паралелен внос. Нека кажем, че свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги в ЕС не може да бъде ограничено. И когато, по време на ковид, нямаше определени лекарства на пазара, точно тези фирми пък внасяха определени количества в България. Въпросът е да оптимизираме така нашата система, тази т. нар. система СЕСПА, така че да има достатъчно количество от лекарствата за българските пациенти.

Димитър Маринов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз

„В момента в България действат две независими системи, които нямат нищо общо и имат съвсем различни функции. Едната цели да се бори с фалшифицирането на лекарства и се нарича „система за верификация“. В нея абсолютно всички участници са задължени да верифицират и да отписват лекарствените продукти“, поясни Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

След като едва 40 от аптеките – болнични и открити, отписват продуктите, това оставя едни 60% неотписани продукти, посочи тя.

 

 

Ние, всички учредители на Българската асоциация за верификация на лекарствата, смятаме, че 100% отписването на лекарства на първо място ще защити българските потребители от фалшиви лекарства. И на второ място, ще гарантира, че всеки един от участниците на първо място изпълнява законовите си задължения.

Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства

„Другата система, която действа, и която ние подкрепяме, и която е консенсусна за целия бранш, се нарича СЕСПА, и тя проследява наличностите на лекарства. В нея абсолютно всички отново са задължени да подават своите данни – какво са получили, какво са предоставили“, каза още Маринкова.

А това, че не го правят, е въпрос на контролните органи, допълни тя.

Цялото интервю вижте във видео.