Общество

Изчезващи лекарства: Кой е виновен за кризата с медикаменти на пазара?

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Укриване на медикаменти от складовете за лекарства или реекспорт може да са сред причините за периодичното изчезване на лекарства от аптечната мрежа - според проверка на здравното министерство. На този фон общопрактикуващите лекари настояват за електронно проследяване на наличностите, за да не предписват липсващи медикаменти. Репортерът ни Анелия Джамбазка работи по темата.

Около десет са липсващите лекарства от пазара у нас. Затова от седмица Здравното министерство проверява складовете.

 

От първите проверки които са направени да, намерени са нарушения но те още не могат да се сложат под общ знаменател систематични, защото това е може би само 1/20 от проверките, които смятаме да реализираме. Имате ли данни, че лекарства се задържат от търговците на едро? Имаме такива подозрения да, данни имаме за някои лекарства.

Александър Златанов – зам.-министър на здравеопазването

Общопрактикуващи лекари очакват нова система, която да им позволи да проследяват кои лекарства са налични в аптечната мрежа.

Нямаме данни за лекарства, които са включително реимбурсирани по каса отсъстват, ние разбираме индиректно от пациентите или от аптеките. Не може така, ние трябва да имам достъп до това какво има и какво няма, защото при нас има списъци които се актуализират на 10-15 дни, но те показват само какво покрива касата, а не какво има в аптеката. Имаше проблеми с лекарства за лечение на астма. Месеци наред по време на ковид вълната, няма какво да дадем за да преодолеем едно затруднено дишане, един пристъп. И същите неща, търси се роднини, познати извън държавата, това не е нормално.

д-р Евгени Крайселски – общопрактикуващ лекар

Според Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, липсва контрол на търговията с лекарства.

 

В България само около 40% от опаковките, които се предписват на пациент, се отписват от системата. Т.е. ако се осигури 100% спазване на българското законодателство, опаковките които са отписани от системата и предписани на пациент, никога повече няма да бъдат изнасяни в други държави от ЕС. Притежателите на разрешение за употреба и производителите, предоставят лекарствени продукти в значително големи даже в някои случаи от нуждите на българските пациенти. Просто проследяемостта трябва да бъде подобрена и да се гарантира, че тези лекарства остават на българския пазар, а не се изнасят.

Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители

Специализираният съвет за контрол над снабдяването с лекарства трябва до седмица предложи на Здравното министерство решение на проблемите. Вчера той заседава за първи път.

 

Това което смятаме да направим като чисто практически стъпки, е да установим колко от тези десет медикамента липсват в аптечната мрежа. Липсват ли при търговците на едро, могат ли да осигурят чрез паралелен внос или друг нормален внос, и могат ли да бъдат заместени от съществуващи в аптечната мрежа медикаменти.

Александър Златанов – зам.-министър на здравеопазването

СЕСПА трябва да бъде запазена. Нейната работа може да бъде подобрена именно чрез тази по добра проследяемост, използвайки данните от верификационната система.

Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.