Свят

Открития в пресъхнали реки: Нацистки кораби, призрачни села и камъни на глада

От Euronews България Euronews България
Nazi Ghost Ship Reuters чрез Euronews

В момент, когато Европа преживява един от най-тежките си периоди на суша,  речните корита пресъхват, разкривайки невиждани досега археологически съкровища.

Ето някои от най-невероятните находки досега:

 

Испания: Древен римски "град призрак"

Мрачно римско селище-призрак е изплувало от дълбините, повече от 2000 години след като е изчезнало под водата.

Древният лагер е прекарал векове, потопен под резервоар на река Лима в Северозападна Испания.

Braislorenzo (1) @brais_lorenzo чрез Twitter

Експертите смятат, че това е бил римски военен стан на име Aquis Querquennis, построен около 75 г. от н.е.

Страховитите руини - разкрити сега от рекордно голямата суша - включват доказателства за храм, термални бани, болница и военни казарми.

 

 

 

Италия: Древните подпори на Нероновия мост

Река Тибър бързо намалява в условията на най-тежката суша в Италия от 70 години насам. Ниските нива на водата разкриха два от древните стълбове на Нероновия мост. Мостът е построен през I век, за да може Нерон да стигне до градините си на хълма Яникулум, близо до днешния площад "Свети Петър". През трети век стълбовете се разрушават и обикновено са потопени под водата.

Italy Drought Nero S Bridge 22237429859009 Опорите на моста на Нерон, разкрити при суша. Снимка: AP

През най-сухия сезон в Италия обикновено изплува един от стълбовете, но рядко се виждат два.

"Тъй като нивото на водата в реката сега е толкова ниско поради широко разпространената суша в цяла Италия, можем да видим много повече от стълбовете на моста, отколкото обикновено", казва историкът Антъни Маджанлати.

 

Италия: Бомба от Втората световна война в река По

Когато водите на река По намаляват в условията на опустошителна суша, Италия открива невзривена бомба от Втората световна война. Експерти от италианската армия взривяват находката по сигурен начин. В други райони нивото на водата спаднало толкова ниско, че се появили разрушените стени на средновековен град.

Wwiibomditaly Бомба от Втората световна война е безопасно детонирана в Италия. Снимка: Италианските въоръжени сили

 

Сърбия: Нацистки военни кораби по река Дунав

Флотилия от нацистки военни кораби се е появила отново по река Дунав в Сърбия. Дунав е втората по големина река в Европа, но тази година достигна ниски нива на водата, причинени от сушата.

ЕС и Европейската инвестиционна банка финансират операция за премахване на плавателните съдове. Експертите смятат, че в реката има около 40 потънали плавателни съда.

 

 

"Това, което виждаме е един от потъналите кораби от отстъпващата германска армия през 1944 г. Тези плавателни съдове са били потопени и оттогава лежат на дъното на реката. И това е проблем. Това е проблем за трафика по Дунав, ограничава възможностите за придвижване, представлява опасност, защото някои плавателни съдове все още съдържат невзривени боеприпаси."

Емануеле Джиофрет, посланик на ЕС в Сърбия

Nazi Ghost Ships2reuters Нацистки кораби излизат на повърхността в Сърбия. Снимка: Reuters чрез Euronews

 

Испания: Долменът в Гуаделперал

Наричан "Испанският Стоунхендж", Долменът на Гуаделперал е разкрит поради отдръпването на водите. Каменният кръг, датиращ от 5000 г. пр.н.е., е потопен през 1963 г. заради един от проектите на генерал Франко за развитие на селските райони. Оттогава той е бил виждан само четири пъти. Но тъй като Иберийският полуостров е най-сухият през последните 1200 години, в бъдеще може да се очакват още подобни гледки.

Dolmenguarderpal Долменът в Гуаделперал е наричан "испанският Стоунхендж". Снимка: Reuters чрез Euronews

 

Германия: Камъните на глада по Рейн

В Германия по поречието на река Рейн се появиха така наречените "камъни на глада". Този вид камъни традиционно се срещат в Централна Европа, като върху тях има гравюри в памет на глада и други изпитания. Датите, които се виждат върху най-новите открити камъни, включват 1947 г., 1959 г., 2003 г. и 2018 г. Твърди се, че те действат като предупреждения за бъдещите поколения за ниско ниво на водата.

Hungerstonesrhine Камъни на глада, открити на река Рейн. Снимка: Reuters чрез Euronews

 

Ирак: Изгубеният град на Митанската империя

В Ирак в язовира Мосул е открит цял град от бронзовата епоха. Археологическият обект Кемуне датира отпреди около 3400 години и някога е бил важен град в империята Митани. Откритието е направено в резултат на източването на язовира на Мосул, в опит да се спасят умиращите посеви. Ирак е една от най-уязвимите страни в света по отношение на последиците от изменението на климата.

Kemunemitani Археологическият обект Кемуне датира от преди около 3400 години. Снимка: Университети във Фрайбург и Тюбинген, KAO

Китай: Разкриване на остров в Яндзъ

Китай прави открития и в пресъхнали реки, тъй като страната е изправена пред 70-дневна гореща вълна и продължаваща суша. При рязкото спадане на нивото на водата в Яндзъ се е появил цял остров с три древни статуи.

Yangtze Статуите се разкриват с намаляването на нивото на водата в Яндзъ. Снимка: Reuters чрез Euronews

Най-голямото сладководно езеро в Китай - Поян, също е достигнало нивата, които обикновено се наблюдават през слабия сезон, на най-ранната дата от началото на отчитането през 1951 г. На 19 август е измерено на едва 9,87 метра.

Сателитни снимки, публикувани от компанията за изображения на Земята Planet Labs PBC, показват как преди буйна, зелена част край село Жупаошан е пресъхнала до кафяви нюанси.

 

 

 

Междувременно, докато река Цзялин се приближава към рекордно ниски нива на водата, мостът Цянсимен се издига над сухото речно корито.

Qiansimenbridgereuters Намаляващите води на река Цзялин оголват централния стълб на моста Цянсимен. Снимка: Reuters чрез Euronews

Великобритания: Скулптури на динозаври в Кристъл Палас

В Кристалния дворец в Обединеното кралство посетителите на парка се натъкват на новооткрити скулптури на динозаври в езерото. Организацията Crystal Palace Dinos, която защитава тези скулптури, заяви в Twitter, че вината за това е както липсата на дъжд, така и нередовното почистване на езерото.

САЩ: Следи от динозаври в Тексас

От другата страна на Атлантическия океан тази година динозаврите също оставиха своя отпечатък. В Тексас сушата пресуши река Палукси, разкривайки впечатляващи динозавърски следи, които са били скрити в продължение на 113 милиона години.

 

 

На друго място в Лас Вегас, в езерото Мид, се разкриват ужасяващи мафиотски тайни. Тъй като екстремните температури са намалили капацитета на езерото до едва 27%, са открити останките на поне трима души, включително на мъж с дупка от куршум в главата.

Най-четени