Европа

Прогноза: Още три месеца суша на Стария континент

От Euronews България Euronews България

Очакват ни още 3 месеца суша - това гласи доклад на съвместния изследователски център на Европейската комисия. Според прогнозите тя може да се окаже най-тежката от 500 години насам, а  нивата на реките в Европа ще станат още по-ниски. 

Най-засегнати са Италия, Франция, Испания и Португалия.

Нашият анализ показва, че изключително ниското ниво на водата засяга почти всички европейски реки. Заради Рейн, например, има сериозни проблеми, особено в Нидерландия.

Андреа Торети, старши изследовател - Съвместен изследователски център на ЕК

Сушата е придружена от екстремни температури в целия континент. 

Франция преживява четвъртата си гореща вълна от средата на юни. Очаква се тя да продължи до уикенда. Това лято бяха подобрени рекорди за продължителност на горещите вълни.

И Великобритания преживя изключително суха зима и пролет, както и най-малко валежи за месец юли от 1935 г. 

За втори път тази година в южна и централна част на Острова се очакват необичайно високи температури - от около 36 градуса. 

В някои английски области са обявени ограничения - като забрана за поливане на градините, миене на автомобили или пълнене на басейни.

Въпреки че сушата и горещите вълни не са необичайни явления, тяхната честота и интензивност са се увеличили многократно през последните години. Причината е изменението на климата в резултат от човешката дейност.